DVD Forumin komitea hyväksyi HD-DVD:n speksit

Petteri Pyyny
26. marraskuuta, 2003 21:04

Tulevaisuuden videoformaatin kohtalo tuntuu olevan päivä päivältä epäselvempää, kun itse DVD-formaatistakin vastaavalta DVD Forumilta saadaan kuulla toinen toistaan ristiriitaisempia lausuntoja ja päätöksiä lähes viikottain.
DVD Forumin komitea on päättänyt valita NECin ja Toshiban ehdottaman AOD-formaatin tulevaisuuden HD-DVD-tallennusmediaksi. Median valintaa DVD Forum perusteli mm. median yhteensopivuudella nykyisen DVD-formaatin kanssa -- vaivautumatta selittämään mitä yhteensopivuudella tarkoitetaan; osaavatko HD-DVD -soittimet lukea nykyisiä DVD-levyjä vai pystytäänkö HD-DVD -levyjä lukevaan myös DVD-soittimilla jollain heikommalla kuvanlaadulla vai onko yhteensopivuus puhtaasti kosmeettista levyn koon ja rakenteen muodossa.
Päätöksestä huolimatta kaksi kilpailevaa leiriä, länsimaiset ja japanilaiset Blu-Rayta tukevat elektroniikkajätit sekä EVD:tä tukevat kiinalaiset yhtiöt, eivät varmasti ole valmiita heittämään hanskoja tiskiin. Tämä varsinkin, kun AOD/HD-DVD on vasta suunnittelupöydällä ja Blu-Ray -laitteita on jo myynnissä Japanin markkinoilla. HD-DVD:n spekseistä ei ole vielä tiedossa mitään muuta kuin se, että formaatti käyttää violettia laseria ja pystyy tallentamaan noin 15-20 gigatavua yhdelle levyn puolelle.
Kuluttajien kannalta parasta olisi, että asiaan tulisi joku selkeys nopeasti, sillä HDTV-lähetykset ovat leviämässä Yhdysvalloissa ja Japanissa kovaa vauhtia ja ko. mediaa varten on pakko saada sille suunniteltu tallennusmedia ennenkuin markkinoiden etsikkoaika hukataan täydellisesti.
Lähde: TechWeb

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.