RIAA "jäljittää" MP3-tiedostoja

Jari Ketola
30. elokuuta, 2003 19:02

Levyteollisuuden asianajajat ovat keksineet, että MP3-tiedostojen alkuperä voidaan määrittää tiedostoja tutkimalla. Näin he katsovat voivansa selvittää onko MP3-tiedosto itsetehty vai imuroitu Internetistä.
Väitteet esitettiin tapauksessa, jossa newyorkilaista naista syytetään yli tuhannen MP3-tiedoston jakamisesta P2P-verkossa. Nainen sanoi tehneensä kappaleet itse, mutta RIAA:n asianajajien mukaan kappaleet on imuroitu laittomasti P2P-verkosta. Väitteet perustuvat siihen, että MP3-tiedostojen otsikkotiedoissa (tai todennäköisemmin ID3-tageissa) on toisen käyttäjän tietoja. Lisäksi tiedostojen tarkistussumma, hash, vastasi jo aikaisemmin P2P-verkoista löytyvien kappaleiden tarkistussummia.
Käytännössä ainoastaan tarkistussummalla on tapauksessa merkitystä. Tarkistussumma luodaan esim. MD5 tai SHA1 algoritmillä, ja se on jokaisen tiedoston kohdalla käytännössä uniikki. Toisaalta identtisistä lähteistä luodut MP3-tiedostot eivät välttämättä ole keskenään identtisiä pakkausohjelmien algoritmeistä johtuvista eroista. Kappaleiden yksikäsitteinen tunnistaminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta, koska jo ID3 tagien muokkaaminen muuttaa tiedoston tarkistussumman.
RIAA:lle on tähän mennessä myönnetty oikeus hankkia yli 1300 P2P-käyttäjän tiedot palveluntarjoajilta. Syylliseksi todettuja odottaa sakkorangaistus, joka voi olla suuruudeltaan aina 750 dollarista peräti 150.000 dollariin per kappale.
Lähde:
NewScientist

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.