Syitä hiipuvan CD-levyjen kysynnän taustalla

Jari Ketola
4. elokuuta, 2003 16:32

BBC on julkaissut artikkelin, jossa pohditaan syitä CD-levykaupan hidastumiselle. Kuten arvata saattaa, ei BBC pidä P2P-tiedostonvaihtoa tai muutakaan Internet-piratismia syypäänä.
Kolme suurinta myyntiin vaikuttavaa tekijää ovat BBC:n mukaan "perinteinen" CD-piratismi, uusien julkaisujen vähyys sekä uudet kuluttajamarkkinat. RIAA pitää P2P-tiedostonvaihtoa suurimpana syypäänä CD-levyjen kysynnän laskuun. Kuitenkin CD-levyjen myynnin laskiessa 7% vuonna 2002 piraattilevyjen myynti kasvoi peräti 14%.
Myös julkaistujen CD-levyjen määrä on laskenut huomattavasti. Kun vuonna 1999 julkaistiin vielä 38 900 uutta nimikettä, oli määrä enää 27 000 kpl vuonna 2001. Kahdessa vuodessa laskua oli siis peräti 30 prosenttia. Julkaisujen määrä laskee lähinnä siksi, että valtaosa vanhoista LP-levyistä on jo uudelleenjulkaistu CD-muodossa. Tarjonnan kaventuessa kulutus vähenee väistämättä.
Viimeisin, muttei todellakaan vähäisin syy, on uudet kulutuskohteet, kuten DVD-elokuvat, matkapuhelimet ja monet muut uudet viihdeteollisuuden haarat.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.