Ruotsi kieltää P2P-tiedostonvaihdon

Jari Ketola
30. heinäkuuta, 2003 19:54

EUCD-lainsäädännön myötä ruotsalaiset tietokonekäyttäjät joutuvat täysin uuden tilanteen eteen. Sen lisäksi että uusi lakiesitys rajoittaa kuluttajien mahdollisuuksia tehdä kopioita omaan käyttöön, tekee se tekijänoikeudella suojattujen teosten vaihtamisesta P2P-verkoissa laitonta.
Ruotsin hallitus on tuonut eduskunnalle lakiesityksen, joka edellyttää erillistä lupaa tekijänoikeuksien haltialta ennen kuin mitään tietoa, oli se kuvaa, ääntä, videota tai tekstiä, saa levittää Internetissä. Lakiesitys kieltää tekijänoikeuslakien alaisen sisällön levittämistä tai imuroimista peer-to-peer (P2P) -verkoissa, kuten Kazaa. Lisäksi myös CD- ja DVD-levyjen kopiosuojauksien kiertämiseen tarkoitetut ohjelmat, kuten DVD Decrypter, tulevat laittomiksi.
Oikeusministeri Thomas Bodströmin mukaan lakiesitys ei kuitenkaan muuta Ruotsin hallituksen suhtautumista tekijänoikeusrikkomuksiin.
"Lakia ei ole kirjoitettu miellyttämään suuria levy-yhtiöitä vaan se on hengeltään aikaisemman tekijänoikeuslain kaltainen. Tekniikan kehittyessä lakitekstit jäävät kuitenkin ajastaan jälkeen ja siksi ne on syytä saattaa ajantasalle," Bodström kommentoi.
Tiedostojen lähettämisestä tai imuroimisesta P2P-verkoissa voidaan tuomita korkeintaan kahden vuoden vankeusrangaistus.
Lähde:
Aftonbladet (ruotsiksi)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.