Artistit kieltäytyvät myymästä yksittäiskappaleita

Petteri Pyyny
23. kesäkuuta, 2003 11:02

Useat eturivin muusikot ovat kieltäytyneet tarjoamasta kappaleitaan yksittäin ostettaviksi verkkomusiikkikauppojen, kuten Applen iTunesin, kautta. He ovat huolissaan siitä, että "yksittäispakatut" kappaleet tuhoavat taiteellisen paketin nimeltä albumi ja ovat samalla myös huolissaan yksittäismyynnin vaikutuksesta levykauppaan.
Muusikoiden mukaan albumi on usein kokonaisuutena teos, joka vain koostuu useista osista eli yksittäisistä kappaleista. Muusikoiden mukaan poistamalla tämän teoksen yhtenäisyyden, osa teoksen taiteellisesta arvosta tuhoutuu samalla. Lisäksi muusikot ovat huolissaan siitä, että kun kuluttajat voivat ostaa vain haluamansa hittikappaleet, tietoisuus levyn muista kappaleista katoaa. Lisäksi tietyt artistit ovat huolissaan siitä, miten yksittäismyynti vaikuttaa heidän levymyyntiinsä pitkällä aikavälillä -- toisaalta tästä huolissaan oleminen ei yleensä pitäisi olla suuri murhe artisteille sillä oman käsitykseni ja tiettyjen laskelmien mukaan kahden kappaleen myynti iTunesin kautta sujauttaa saman verran rojalteja artistin taskuun kuin yhden fyysisen CD-levyn myynti.
Joka tapauksessa mm. Linkin Park on vetänyt yksittäistarjontansa pois iTunesista ja tarjoaa palvelun kautta ainoastaan kokonaisia levyjä digitaalisessa muodossa. Muita artisteja, joilla tiedetään olevan varauksensa yksittäismyyntimallia kohtaan, ovat mm. Madonna ja Green Day.
Lisää aiheesta: Billboard.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.