Sonera kieltää P2P-ohjelmat ja puolittaa kiinteistöliittymän nopeuden

Lasse Penttinen
12. kesäkuuta, 2003 18:20

Viimeaikoina ryvettynyt yhteydentarjoaja ja teleoperaattori Sonera on lähettänyt kiinteistöliittymäasiakkailleen vähemmän mieluisaa postia.
Sonera on ilmoittanut asiakkailleen että entisen kaksisuuntaisen 1 Mbit nopeuden sijaan palvelun uusi nopeus on 512/256kbps. Muutos on asiakkaan kannalta erittäin suuri ja Sonera on yksipuolisesti päättänyt muutoksesta. Tähän asti Soneran 1Mbit liittymä on ollut yksi markkinoiden houkuttelevimmista juuri korkean symmetrisen nopeutensa ansiosta. Lisäksi asiakkailla oli mahdollista tilata "avoin reititys", joka mahdollisti palvelimien ajamisen ja P2P-ohjelmistojen tehokkaamman käytön, pientä kuukausikorvausta vastaan. Asiakkaiden riemuksi hinta on edelleen sama ja lähetetyn kirjeen mukaan tarjolla on entistä enemmän palveluita.
Eikä siinä vielä kaikki. Kaupanpäällisiksi Sonera myös kieltää jatkossa P2P-ohjelmistojen käytön kiinteistöliittymissään.
Soneran toimet ovat täysin ristiriidassa vain muutama päivä aiemmin Tietoviikossa julkaistujen lausuntojen kanssa.
"Tiedämme, että joukossa on suurkäyttäjiä, ja että tiedostojenjako kuormittaa verkkoa, mutta näillä näkymin emme aio ryhtyä muuttamaan nykyistä mallia", kehityspäällikkö Jyrki Iivanainen Sonerasta kertoo. ( Tietoviikko 5.6.2003 )
Asia on herättänyt huomattavaa närkästystä Soneran asiakkaissa ja yhteydenottoja kuluttaja-asiamieheen on jo tehty.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.