Applen iTunes valtava menestys

Petteri Pyyny
5. toukokuuta, 2003 21:32

Näyttää vahvasti siltä, että digitaalisen multimedian pioneeri, Apple, olisi jälleen onnistunut siinä missä kaikki muut ovat epäonnistuneet. Yhtiön viikko sitten avattu verkkomusiikkikauppa iTunes on ollut yhtiölle huikea menestystarina -- täysin ilman Windows-käyttäjien apua.
Yhtiö julkisti tänään ensimmäisen viikon myyntiluvut ja luvut ovat siinä määrin huikeita, että arvatenkin useammalla levy-yhtiön edustajalla on mennyt pala väärään kurkkuun. Applen mukaan iTunesin kautta on ensimmäisen viikon aikana ostettu yli miljoona laillista AAC-muodossa pakattua musiikkikappaletta $0.99 hintaan. Tämän lisäksi yhtiön kannettavaa digitaalista soitinta, iPodia, ostettiin viimeksi kuluneen viikonlopun aikana yli 20000kpl pelkästään Yhdysvalloissa ja yhtiön mukaan iPodia on tilattu Applelta iTunes-palvelun avaamisen jälkeen yli 110000kpl.
iTunes-palvelun luvuista tekee vielä huikeampia se tosiasia, että palvelua voivat käyttää vain ja ainoastaan Mac-käyttäjät -- Linux- ja Windows-käyttäjillä ei palveluun ole mitään asiaa, ainakaan toistaiseksi. Palvelun valikoimasta löytyy tällä hetkellä yli 200000 musiikkikappaletta, jotka on pakattu MPEG-4 -standardiin kuuluvaa AAC-formaattia käyttäen. Ostettuja kappaleita voidaan siirtää iPod-kannettaviin ja lisäksi polttaa vapaasti CDR-levyille.
iTunes käyttää Applen Amazon.com:lta lisensoimaa kauppajärjestelmää ja sen käyttömukavuutta on ylistetty kilpaa lähestulkoon kaikissa uutismedioissa ympäri maailmaa -- musiikin ostamista on jopa kuvailtu "liian helpoksi" palvelun kautta. Huhut elävät sitkeinä, että Apple tarjoaisi palvelun käyttömahdollisuutta myös Windows-käyttäjille loppuvuodesta, mutta yhtiö ei ole kommentoinut huhuihin millään tavalla.
Palvelun konsepti lienee riittävä todiste siitä, mitä monet digitaalisen multimedian uutissivustot yrittivät kertoa levy-yhtiöille jo vuosia sitten -- jos tarjolla on laillinen kanava musiikinostajille, josta löytyy "kaikki" ja kappaleet ovat vailla käyttäjiä raivostuttavia rajoituksia, homma toimii.
Lähde: News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.