DVD+CD -hybridit aiheuttavat ongelmia

Jari Ketola
1. huhtikuuta, 2003 20:49

Ensimmäiset yritykset luoda DVD-CD -hybridi ovat epäonnistuneet. DVD Foorumin jäsenet, joihin kuuluu mm. Panasonic ja JVC ovat todenneet testeissään, etteivät Warnerin valmistamat hybridilevyt ole riittävän yhteensopivia nykyisen laitekannan kanssa.
Testatut hybridilevyt sisälsivät tavanomaisen 1,2 millimetrin paksuisen CD-kerroksen lisäksi 0,6 mm DVD-kerroksen. Puolet testatuista DVD-Audio -soittimista toisti levyiltä vain CD-kerroksen ja neljännes soittimista ei suostunut toimimaan lainkaan tai toiminta oli ennalta-arvaamatonta. DVD-Video soittimella testitulokset olivat vielä huonommat -- lähes kaksi kolmannesta soittimista toisti vain CD-kerroksen.
Panasonicin edustaja Peter Weber kommentoi tilannetta New Scientistille seuraavasti: "On liian aikaista väittää hybridisuunnitelmien kariutuneen. Teemme yhä työtä muiden ratkaisumallien parissa."
Yritykset pyrkivätkin nyt valmistamaan kaksipuoleisen hybridilevyn, jossa olisi erillinen DVD- ja CD-puoli. Tässä ratkaisussa ongelmaksi muodostuu CD-spesifikaatiot. Määritykset edellyttävät läpinäkyvältä muovikerrokselta tiettyä paksuutta -- liian ohut kerros aiheuttaa ongelmia lukulaserin kohdistukselle. Toisaalta levyjen paksuuden toleranssit ovat melko pienet, joten ylipaksut levyt eivät välttämättä mahtuisi kaikkiin soittimiin.
DVD Foorumi haluaa kuitenkin saada hybridilevyn markkinoille ja ratkaisua etsittänee viimeiseen saakka. Sonyn ja Philipsin kehittämä Super Audio CD on nimittäin saamassa vahvan otteen markkinoista. Koska levyt ovat yhteensopivia vanhojen CD-soittimien kanssa, voidaan albumeista tarjota ainoastaan yhtä, SACD-painosta. Ennen pitkää kuluttajat tulevat hankkimaan myös SACD-soittimen -- miksei jo hyllyssä olevista levyistä otettaisi koko potentiaalia irti.
Lähde:
New Scientist

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.