Eduskunta hylkäsi tekijänoikeuslakiehdotuksen

Petteri Pyyny
31. tammikuuta, 2003 22:32

Eduskunta hylkäsi tänään ehdotuksen uudeksi tekijänoikeuslainsäädännöksi, joka olisi tuonut käytännössä EUCD:n voimaan Suomessakin. Eduskunta hylkäsi paketin -- nyt istuva eduskunta ei tule enää seuraavaa ehdotusta uudeksi tekijänoikeuslainsäädännöksi kuulemaan.
EUCD:n oli tarkoitus tulla voimaan kaikissa EU-jäsenmaissa 22.12.2002, mutta ainoastaan Tanska ja Kreikka ovat sen toistaiseksi sovittaneet omaan lainsäädäntöönsä, kaikissa muissa EU-maissa ollaan asian suhteen enemmän tai vähemmän jäljessä.
Eduskunta ja perustuslakivaliokunta arvostelivat rankasti Opetusministeriön laatiman lakiehdotuksen leväperäisyyttä, varsinkin kun lainsäädännön pohjalta voidaan langettaa jopa kahden vuoden ehdoton vankeusrangaistus. Leväperäisyys tällaisen lain suhteen voi johtaa tietämättömien, tavallisten kuluttajien tuomitsemiseen teoista joita he eivät itsekään tienneet laittomiksi. Lisäksi koko ajan kiihtyvä tekninen kehitys vaatii hyvin tarkkaa rajausta siihen, miten esim. lain vaatimat "tehokkaat kopiointisuojaukset" määritellään. Jos kopiointisuojauksen purkaa 2v päästä perus koti-PC:llä tunnissa, puhutaanko "tehokkaasta kopiointisuojasta" vai vitsistä? Tilannehan on esim. DVD-levyjen CSS-salauksen suhteen se, että nykyinen kotitietokone avaa ns. brute force -menetelmällä CSS-salauksen alle minuutissa.
Nyt tietysti on vaarana se, että seuraava lakiehdotus aiheesta tulisi olemaan jyrkempi ja rajoittamaan enemmän kuluttajien oikeuksia kuin nyt hylätty ehdotus, mutta tämä ei tunnu uskottavalta, sillä eduskunnan sisälläkin tuntuu olevan vastarintaa kansainvälisten tekijänoikeuksien omistajien vallan kasvattamiselle. Lisäksi Suomen vientiteollisuuden tukiranka Nokia on julkisesti asettunut vastustamaan tiukempaa sisällön käytön rajoittamista, jota levy-yhtiöt ja elokuvastudiot ajavat.
Lisää aiheesta: EFFi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.