Kongressi äänesti pienten verkkoradioiden säästämisen puolesta

Petteri Pyyny
7. lokakuuta, 2002 23:50

Yhdysvaltain Kongressi äänesti ja hyväksyi tänään muutokset, joiden avulla todennäköisesti valtaosa kituvista verkkoradioasemista pystytään pelastamaan. Verkkoradioasemien tulevaisuus synkkeni dramaattisesti tämän vuoden kesäkuussa, kun Kongressin Kirjastonhoitaja päätti uusista verkkoradioiden rojaltimaksuista RIAA:lle.
Rojaltimaksutasosta tuli kiinteisiin kappalemaksuihin pohjautuva, joka tarkoitti useimmille verkkoradioille sitä, että rojaltimaksujen määrä olisi vuositasolla isompi kuin mitä niiden vuosittainen liikevaihto. Päätöksen jälkeen kymmenet verkkoradioasemat ovat sulkeneet ovensa tai siirtäneet lähetyksensä "merirosvoasemiksi" Yhdysvaltain rajojen ulkopuolelle. Päätöksestä alkoi verkkoradioiden ylläpitäjien poliittinen nousu, joka huipentui tänään, kun kongressi äänesti muutoksista rojaltimaksuihin.
Uudet, kongressin hyväksymät, rojaltimaksut pohjautuvat verkkoradioiden liikevaihtoon eivätkä ole enää pienille ja keskisuurille asemille kiinteään hinnoitteluun pohjautuvia. Pienet, alle 250'000 dollarin vuosittaista liikevaihtoa pyörittävät asemat maksavat jatkossa 10% liikevaihdostaan tai 7% kuluistaan RIAA:lle rojalteina (rojaltit laskutetaan suuremman luvun mukaan). Keskikokoiset, 250'000-500'000 dollarin liikevaihdolla pyörivät asemat maksavat vastaavasti joko 12% liikevaihdostaan tai 7% kuluistaan rojalteina. Lisäksi rojaltimaksut, kuten ne kesäkuun päätöksessäkin olivat, ulotetaan vuoden 1998 alkuun asti takautuviksi, mutta näistä takautuvista maksuista pienet ja keskisuuret asemat maksavat vain 8% liikevaihdostaan ko. aikana tai 5% kuluistaan. Lisäksi liikevaihtorajaa tälle uudelle järjestelylle nostetaan vuoden 2004 alusta miljoonaan dollariin. Tätä isommat verkkoradio-operaattorit, kuten AOL, maksavat edelleen kesäkuisen kiinteän hinnan mukaan rojaltit.
Uskomattominta koko päätöksessä on juuri se ruohonjuuritason nousu nopeassa ajassa otsikoihin ja pikaiseen poliittiseen puristukseen, joka lopulta johti toivotunkaltaiseen lopputulokseen verkkoradioiden kannalta. Yhdysvaltain Senaatin on vielä hyväksyttävä muutokset ennen niiden voimaantuloa.
Lähde: News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.