RIAA haastoi runkoverkko-operaattorit oikeuteen

Petteri Pyyny
17. elokuuta, 2002 12:51

Vaikuttaa siltä, että RIAA:n alati kasvava noitavaino on saavuttanut mittasuhteet, joissa aletaan venyttämään Yhdysvaltain perustuslakia rankimman kaavan mukaan. RIAA on haastanut joukon maailman suurimpia runkoverkko-operaattoreita oikeuteen Yhdysvalloissa.
Oikeusjutussa RIAA vaatii ISP:tä, joihin kuuluvat mm. AT&T, Sprint, Cable&Wireless ja UUNet, blokkaamaan yhteydet Listen4ever.com-nimiseen sivustoon Yhdysvalloista käsin. RIAA:n ongelmana tämän nimenomaisen sivuston kanssa on se, että sivusto sijaitsee fyysisesti Kiinan Kansantasavallassa (sekä palvelimet että sivuston ylläpito), joten sen lainvoima ei riitä millään muotoa rutistamaan sivustoa oikeudessa omalla maaperällään.
Jutun mahdolliset jälkivaikutukset ovat huolestuttavinta koko asiassa, sillä jos oikeus tuomitsee ISP:t rajoittamaan yhteydet ko. sivustoon, on silloin kuka tahansa, jolla on jotain hampaankolossa ulkomailla olevia sivustoja kohtaan, valmis vaatimaan samaa oikeudessa. Ja tämähän on suora tie sensuuriin, muodossa tai toisessa. Eli toivoa sopii, että ISP:t tappelisivat vastaan jutussa eivätkä antautuisi RIAA:n pyyntöihin, koska ne ovat pitkästä aikaa ensimmäiset tahot joiden kimpussa RIAA pyörii, joilta löytyy tarvittaessa taloudellista muskelia taistella juttu oikeudessa loppuun asti.
Lähde: Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.