2600 vetää pois DeCSS-valituksensa

Jari Ketola
5. heinäkuuta, 2002 5:54

Häkkerilehti 2600 ilmoitti vetävänsä pois Yhdysvaltain korkeimmalle oikeudelle jättämänsä valituksen DeCSS-asiassa. Lakimiesten kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen 2600 ei uskonut voivansa voittaa juttua korkeimmassa oikeudessakaan.
Kahdeksan suurta elokuvastudiota haastoi 2600:n oikeuteen joulukuussa 1999 2600:n julkaistua DeCSS-ohjelman lähdekoodin sekä linkattuaan sivustoihin, jotka tarjoavat DeCSS-ohjelmaa.
DeCSS on norjalaisen Jon Johansenin kehittämä ohjelma, jonka avulla DVD-elokuvalevyjen sisältöä voidaan lukea lisensoimattomilla toisto-ohjelmilla. Se mahdollisti mm. Linux-käyttäjille DVD-elokuvien katselun. Toisaalta DeCSS mahdollisti myös DVD-elokuvien kopioinnin kiintolevylle salaamattomassa muodossa, jonka jälkeen videon muuttaminen toiseen muotoon on triviaali toimenpide.
DeCSS ei itseasiassa murtanut DVD-suojausta vaan ohjelma käytti erään tunnetun DVD-toisto-ohjelman purkuavainta. DVD-lisenssiehtojen mukaan tämän avaimen pitäisi aina olla salattu -- tässä tapauksessa niin ei kuitenkaan ollut. Myöhemmin avain kuitenkin luokiteltiin epäluotettavaksi ja niinpä vanhalla DeCSS:llä ei voi lukea kaikkien DVD-elokuvien sisältöä.
Lisää aiheesta:
The Register
2600:n ilmoitus

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.