Kongressin kirjastonhoitaja määritteli verkkoradiorojaltit

Petteri Pyyny
21. kesäkuuta, 2002 9:58

Yhdysvaltain kongressin kirjastonhoitaja (lyhyemmin LoC), James Billington, on vihdoinkin määritellyt uudet rojaltimaksutasot verkkoradioasemille -- ja uutiset eivät ole ainakaan erinomaisia pienille verkkoradioille. LoC leikkasi kyllä aiemmin ehdotettuja maksutasoja puoleen, mutta ei muuttanut veloituspohjaa liikevaihtoprosenttiin pohjautuvaksi, kuten verkkoradiot olivat toivoneet.
Uudet maksutasot ovat 7 Yhdysvaltain senttiä kappaletta ja kuuntelijaa kohden kaupallisille asemille sekä 2 senttiä/kappale/kuuntelija ei-kaupallisille asemille. Lisäksi maksut suoritetaan takautuvasti vuoden 1998 lokakuusta lähtienUseat verkkoradiot ovat jo ilmoittaneet sulkevansa ovensa tai ovat jo tehneet näin -- käytännössä maksutaso on useille pienille verkkoradioille enemmän kuin mitä niiden vuotuinen liikevaihto nykyisellään on. Lisäksi ei-kaupalliset kampusalueiden verkkoradiot, jne joutunevat lopettamaan toimintansa.
Yhdysvaltain kongressin jäsenet Jay Inslee ja Rick Boucher ovat jo ilmoittaneet vastustavansa päätöstä ja ajavansa muutosta kongressin päätökseen, jonka pohjalta LoC joutui pohjaamaan päätöksensä jo olemassaoleviin sopimuksiin verkkoradioiden ja tekijänoikeuksien omistajien välillä. Kongressiedustajien mielestä tämä ajatusmalli, jossa LoC joutui pohjaamaan päätöksensä olemassaoleviin sopimuksiin tilanteessa, jossa olemassaolevia sopimuksia on vain kourallinen ja nekin ovat hyvin pitkälti tekijänoikeusjärjestöjen sanelemia, on epäoikeudenmukainen pieniä yrityksiä kohtaan.
Toisaalla taas tekijänoikeusjärjestöt, etunenässään RIAA ovat vuodattaneet krokotiilin kyyneliä ja kertoneet aikeistaan valittaa päätöksestä (joka jo nykymallissaan saavuttaa tekijänoikeusjärjestöjen päämäärän eli verkkoradiokentän täydellisen kontrolloinen, varsin mainiosti).
Analyytikot ovat vakuuttuneita, että molemmat osapuolet tulevat valittamaan päätöksestä. Valitukset tullaan käsittelemään Washington D.C.:n vetoomustuomioistuimessa.
Lisää aiheesta:
Radio And Internet Newsletter
Uudet verkkoradioiden rojaltimaksutasot

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.