On2 väittää MPEG-4:n yhdistetyn patentoinnin olevan lainvastaista

Petteri Pyyny
10. huhtikuuta, 2002 21:44

Newyorkilainen videoteknologiayhtiö On2 ilmoittaa pyytäneensä Yhdysvaltain oikeusministeriöltä selvitystä siitä, rikkooko MPEG LA Yhdysvaltain kilpailulainsäädäntöä luomalla yhdistelmäpatentoinnin MPEG-4-videoformaatille.
On2, joka on kehittänyt oman MPEG-4:n kanssa kilpailevan videonpakkausmenetelmän, pelkää, että jos MPEG LA saa aikaiseksi teknologiayhtiöiden hyväksymän patenttimallin MPEG-4:lle, sen oma bisnesmalli kuolee omaan mahdottomuuteensa.
Pelko ei ole varsin aiheeton, sillä nyt MPEG-4 -tekniikan käyttäminen on lähes sulaa hulluutta suurimmalle osalle yhtiöistä puhtaasti muotoseikoista johtuen. MPEG-4:een liittyviä patentteja omistaa yli 30 yhtiötä ja näistä ns. ratkaisevan tärkeitä patentteja yli 20 eri yhtiötä. Ja jos jokin teknologia- tai sisällöntuotantoyritys haluaa käyttää MPEG-4 -teknologiaa palveluissaan tai tuotteissaan, joutuu yhtiö lisensoimaan kaikilta em. yhtiöiltä lisenssin kuhunkin patenttiin erikseen.
Sama tilannehan on myös MPEG-2 -teknologiassa, jossa MPEG LA on toiminut vastaavanlaisena "yhden lisensoinnin pysäkkinä" yrityksille, tarjoten kiinteää hintaa kaikille MPEG-2 -teknologiaa käyttäville yrityksille patenteista. MPEG-2 onkin muodostunut televisioalan standardiksi -- mm. digitaali-TV pohjautuu täysin MPEG-2:een, samoin DVD-elokuvat.
Eli, On2 yrittää tehdä kilpailevan tekniikan käyttöönoton mahdollisimman hankalaksi, toivoen että se yhtenä kaikki patentit omaan tekniikkaansa omistavana yrityksenä hyötyisi tästä aiheutuvasta sekasotkusta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.