Elokuvastudiot avaavat elokuvien tilauspalvelun

Petteri Pyyny
17. elokuuta, 2001 8:25

Yllättävässä ilmoituksessa eilen viisi suurta Hollywood-studiota ilmoittivat avaavansa lähiaikoina ns. VOD-palvelun, jonka kautta nopeiden verkkoyhteyksien omistajat voivat imuroida elokuvia tietokoneelleen ja katsoa niitä korvausta vastaan. Hinnoittelu aiotaan tehdä kilpailukykyiseksi nykyisten vastaavantyylisten ns. pay-per-view -kanavien kanssa eli hinnaksi tullee noin 3 - 5 dollaria/elokuva.
Palvelussa mukana olevat elokuvastudiot ovat MGM, Sony Pictures, Universal Studios (Vivendin omistama), Paramount (Viacomin omistama) and Warner Bros (AOL TimeWarnerin omistama). Kaksi isoa elokuvastudiota, jotka eivät palveluun vielä ole liittyneet ovat Disney ja 20th Century Fox (australialaisen News Corporationin omistama). Disney on ilmoittanut avaavansa vastaavanlaisen palvelun omistamassaan Movies.com-verkkopalvelussa jo tämän vuoden aikana. Teknologian palveluun on kehittänyt Sony viimeisen kahden vuoden aikana projektissa, jota on kutsuttu Movieflyksi.
On mielenkiintoista nähdä miten kilpailuviranomaiset kummallakin puolen Atlantia suhtautuvat uuteen liittoumaan -- jo kahden vastaavantyylisen musiikkipalvelun, Pressplayn ja MusicNetin, kanssa kilpailuviranomaiset ovat nostaneet kulmakarvojaan ja aloittaneet tutkimukset siitä rajoittavatko palvelut kilpailua. Myös se mielenkiintoinen seikka palvelussa on, että studiot joutuvat rajoittamaan palveluun pääsyn pelkästään Yhdysvaltain markkinoille, koska useimmat elokuvat tulevat Yhdysvalloissa vuokraamolevitykseen siinä vaiheessa kun ne saapuvat Eurooppaan elokuvateattereihin. Ja tuskin kukaan paikallinen levittäjä, kuten Suomen Finnkino, olisi onnellinen Atlantin takaisesta kilpailusta elokuvissakävijöistä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.