OpenNap-palvelin koettelee Kanadan tekijänoikeuslakia

Petteri Pyyny
18. heinäkuuta, 2001 21:40

FairTunes, kahden kandalaisen opiskelijan ylläpitämä OpenNap-palvelin (OpenNap on vapaasti levitettävä klooni Napsterin palvelimesta) koettelee Kanadan tekijänoikeuslakeja pahanpäiväisesti. Kanadan tekijänoikeuksien omistajien liitto, CRIA (suomalaisen Teoston ja yhdysvaltalaisen RIAA:n paikallinen vastine), lähetti muutama viikko sitten FairTunesille sekä heidän palveluntarjoajalle kirjeen, jossa vaadittiin palvelun välitöntä sulkemista ja viitattiin mm. tämänvuotiseen oikeuden päätökseen Yhdysvalloista, jossa RIAA voitti juttunsa Napsteria vastaan.
Mutta koska Kanadan tekijänoikeuslaki ei ole Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki eikä toisinpäin, FairTunes haistatti asialle pitkät ja lähetti vastineen CRIA:lle viitaten tekijänoikeuslakien erilaisuuteen -- Kanadan tekijänoikeuslaki ei tunne esim. käsitettä tekijänoikeusrikkomuksen avustamisesta (yksi pääpointti Napsterin tuomiossa).
Kanadan tekijänoikeuslaki ei ole vielä kansainvälisen tekijänoikeusorganisaation vaatimalla tasolla, vaan se on tarkoitus muuttaa 2003 vastaamaan ko. vaatimuksia. FairTunes on ilmoittanut hakevansa toiminalleen sponsoria ja aikoo siirtää palvelimensa Sealandiin, pieneen ""maahan"", joka sijaitsee Britannian aluevesirajojen ulkopuolella ja jota eivät tekijänoikeuslait koske millään muotoa (Sealand itse asiassa sijaitsee Britannian aluevesirajojen sisäpuolella, mutta kun ""maa"" muutama vuosikymmen sitten julistautui itsenäiseksi, aluevesirajat olivat pienemmät kuin nyt, joten silloisen itsenäisyysjulistuksen aikaan maa on käytännössä "oikea maa").

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.