Petteri Pyyny
20. helmikuuta, 2025 11:31
Maaliskuun lopulla alkaa puolentoista vuosikymmenen jälkeen seuraava suuri digiloikka Suomen televisiossa, kun perinteisen tarkkuuden ns. SD-kanavat lakkaavat toimimasta antenniverkossa.
Arvioiden mukaan noin 80 000 kotitaloutta tulee huomaamaan viimeistään 31.3.2025 sen, että Ylen kanavat eivät näy enää lainkaan. Seuraava shokki iskee 30.6.2025, kun kaikki muutkin TV-kanavat lakkaavat näkymästä.
Näissä kotitalouksissa on käytössä joko vanhanmallinen digiboksi, joka ei osaa vastaanottaa teräväpiirtolähetyksiä (eli HD-lähetyksiä) tai omalla digivirittimellä varustettu televisio, joka ei tue HD-lähetyksiä.
Helppo, mutta kallis ratkaisu olisi ostaa uusi televisio. Mutta kuten silloinkin, kun analogisista lähetyksistä loikattiin digiaikaan, on tarjolla myös edullisempi ratkaisu - eli digiboksi.
Vuosituhannen alussa digiboksien tarjonta oli laajaa ja monipuolista, mutta valitettavasti tilanne on nykyisin kovin eri. Tarjolla on lähinnä tuntemattomien kiinalaisten firmojen digibokseja sekä kourallinen hieman tutumpien brändien tuotteita.
Mitään upeaa tallettavien, useammalla virittimellä varustettujen digiboksien valikoimaa ei valitettavasti enää ole tarjolla - edes niiltä kiinalaisilta valmistajilta. Vuosituhannen alusta tunnettu Topfield on kuitenkin palannut takaisin suomalausten apajille omalla tallentavalla Topfield CRC 8000 4K -boksillaan, joka tarjoaa teratavun tallennustilaa sekä virittimet niin kaapeli-, antenni- kuin satelliittitalouksiinkin. Olemme kyseistä digiboksia kokeilleet nopeasti pariin otteeseen ja aivan vanhojen kunnon Topfieldin digiboksien laatuun ei käytettävyydessä päästä, mutta tallennukset toimivat ja laitteesta löytyy myös äly-tv-toiminnot Android TV:n muodossa.
Mutta tuttavapiirissämme on ns. mökkitelevisioiden pariksi hankittu noin 40 euroa maksavia Denver DTB-148 -digibokseja. Ne ovat karuja, mutta yksinkertaisia kapistuksia, joilla saa suhteellisen edullisesti siirrettyä television HD-aikakauteen. Kyseinen boksi toimii vain ja ainoastaan antenniverkossa, eli kaapelitaloudessa se ei toimi.
Paljon on hankittu myös kotimaisen Finluxin FUH-7110 -digiboksia, joka maksaa noin satasen. Sekään ei tarjoa tallennusmahdollisuutta, mutta asiakaspalvelu ja brändin koti löytyvät ihan Suomesta.
Mielenkiintoisin ratkaisu on ollut Strong SRT420, joka yhdistää antenniverkon digiboksin, Chromecastin ja Google TV -laitteen samaan pakettiin. Eli noin satasen maksavalla purkilla saa teräväpiirto-digiboksin, joka tuo samalla myös älytoiminnot kuten Yle Areenan ja Netflixin vanhaankin televisioon. Ratkaisu ei kuitenkaan sovi aivan jokaiseen kotitalouteen, sillä luonnollisestikin älytoiminnot vaativat langattoman nettiyhteyden ja hieman enemmän osaamista kuin pelkkä TV-kanavien vaihtelu.
Valitettavasti kaikista näistä digibokseista on kuulunut korviimme myös moitteita niiden toimintavarmuudesta ja hieman sekavista valikoista. Mutta jos näiden kanssa pystyy elämään, on vaihtoehtoja kuitenkin tarjolla. Ei paljoa, mutta kuitenkin.
Digibokseista voi myös keskustella keskustelualueillamme ja kysellä siellä tarkemmin kokemuksia ja apuja digiboksin valintaan.
Lisäksi voit vinkata kommenteissa hyvistä digibokseista - sekä moittia esiin nostettuja vaihtoehtoja, niin päivitämme artikkelia HD-siirtymän edetessä.