EU sanoi ei vahvalle verkkoneutraliteetille

Manu Pitkänen
27. lokakuuta, 2015 16:09

Euroopan parlamentti on hylännyt muutosehdotukset, joille pyrittiin varmistamaan verkkoneutraliteetti EU:n alueella. Sen sijaan parlamentissa meni läpi porsaanrei'illä varustettu versio lakipaketista.
Parlamentin hyväksymän verkkoneutraliteettilain mukaan operaattoreiden on kohdeltava kaikkea liikennettä samanarvoisesti, eli Netflix-elokuvan striimiä ei saa keinotekoisesti hidastaa tai estää. Mikäli oikeuden päätös, verkon ruuhkautuminen tai kyberhyökkäys kuitenkin vaatii priorisointia, voivat operaattorit hidastaa tietttyjen datatyyppien siirtonopeuksia.
Laki kuitenkin mahdollistaa erityispalvelut ja niiden sujuvan toiminnan varmistamisen "pikakaistan" avulla, mikä on aiheuttanut eniten porua koko lakiesityksessä. Muutosesityksissä haluttiin kieltää pikakaistalla toimivat erityispalvelut. Käytännössä erityispalvelut tarkoittavat sitä, että operaattori voi myydä nettiliittymää, joissa esimerkiksi Spotify, Netflix tai operaattorin omien palveluiden toiminta on varmistettu tavallista nopeamman kaistan avulla. Lain mukaan pikakaista ei saa kuitenkaan tarkoittaa hitaampaa tiedonsiirtoa muille verkkopalveluille.
Parlamentti hylkäsi myös verkkovierailumaksu-uudistukseen liittyvät muutosesitykset. Verkkovierailumaksut kielletään EU:n alueella kesäkuussa 2017, minkä jälkeen toiseen EU-maahan matkustava voi soittaa puheluita, lähettää tekstiviestejä tai käyttää datasiirtoa samaan hintaan kuin kotimaassaankin. Uudistus ei kuitenkaan mahdollista pysyvää verkkovierailua, joten esimerkiksi saksalainen ei voi tilata Suomesta halvempaa puhelinliittymää ilman ylimääräistä maksua.

Lue myös nämä
Tägit
EU Eurooppa Euroopan komissio Euroopan Unioni EU-parlamentti verkkovierailumaksut verkkoneutraliteetti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.