Aiotko pysyä Windows XP:ssä? Näin voit yrittää suojautua tietoturvauhilta

Manu Pitkänen
7. huhtikuuta, 2014 12:20

Windows XP:n tuki päättyy 8. huhtikuuta, joten nyt on korkea aika miettiä mitä käyttöjärjestelmää aiot tulevaisuudessa käyttää. Päivitätkö käyttöjärjestelmän Windows 7:ään tai 8.1:een, ostatko uuden tietokoneen (siirryt uuteen käyttöjärjestelmään), siirrytkö johonkin Linux-distribuutioon (esimerkiksi Ubuntuun) vai jatkatko nykyiseen malliin, eli käytät XP:tä.
Tietokonekauppiaat ja Microsoft opastavat XP-käyttäjiä siirtymään uuden Windowsin pariin, mikä saattaa pakottaa sinut vaihtamaan tietokoneenkin uudempaan malliin. Vaikka neuvon taustalla onkin taloudellisia motiiveja, on loppukäyttäjän edunkin mukaista käyttää käyttöjärjestelmää, jonka tietoturvasta ohjelmistokehittäjä on luvannut pitää huolen.
Mikäli et tiedä onko sinun tietokoneessasi Windows XP, voit tarkistaa käyttöjärjestelmäversiosi vierailemalla tämän linkin takaa löytyvällä verkkosivulla. Jos sivusto ilmoittaa tietokoneessa olevan Windows XP, sinun tulisi päästä siitä tavalla tai toisella eroon.
Jos päätät päivittää uudempaan Windowsiin kannattaa lukea Microsoftin laatima ohje, jossa neuvotaan miten saat nykyiset tietosi siirrettyä uuteen käyttöjärjestelmään. Ennen kuin päivität käyttöjärjestelmän, kannattaa tarkistaa täyttääkö nykyinen tietokoneesi uuden käyttöjärjestelmän laitteistovaatimukset. Mikäli se ei täytä vaatimuksia, on vaihtoehtoinasi joko vaihtaa kevyeeseen Linuxiin tai ostaa kokonaan uusi tietokone (Windows-, OS X- tai Chrome OS -pohjainen) ja siirtää vanhat tiedot siihen.
Windows XP:een parissa jatkaminenkin on tietysti mahdollista huhtikuun 8. päivän jälkeenkin, mutta erityisen suositeltavaa se ei ole. Jos tartut tähän vaihtoehtoon, voit yrittää suojata tietokonettaisi seuraavilla nikseillä.

Lue myös nämä
Tägit
Windows 7 Windows Ubuntu OS X ChromeOS
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.