US selvitti: Miksi Ylen HD-kanavat eivät näy Digitan verkossa?

Manu Pitkänen
29. tammikuuta, 2014 10:13

Ylen TV1 HD ja TV2 HD -kanavat näkyvät parhaillaan DNA:n antenniverkossa, mutteivät Digitan verkossa. Uusi Suomi tiedusteli kahtiajaon taustoja ja syykin selvisi.
Digitan palvelu- ja liiketoimintajohtaja Markus Ala-Hautalan mukaan Yle ei ole suostunut maksamaan kanaviensa jakelusta, vaan antaa ne jakeluoperaattoreille ilmaiseksi jakoon. DNA:lle tämä järjestely passasi, mutta Ala-Hautalan mukaan Digita ei aio suostua siihen. Heidän mielestä Ylen pitäisi kustantaa kanaviensa jakelu heidän verkossa.
Ala-Hautalan mukaan kaapeliverkossa sisällönjakelun maksaa kuluttaja. Mikäli antenniverkossa jaetaan jotakin ilmaiseksi, joutuvat muut asiakkaat maksamaan senkin lystin. Ala-Hautala ei ottanut kantaa miten tämä tulee näkymään Digitan ja DNA:n kilpailutilanteeseen.
Yle ei halua käyttää tv-maksuja HD-kanavien jakeluun, koska teräväpiirto ei vielä ole kaikkien suomalaisten ulottuvilla verkkojen puolesta, kirjoittaa Uusi Suomi. Ala-Hautalan nostaa esiin kysymyksen Ylen julkisen palvelun tehtävän täyttymisestä: nykyisessä tilanteessa kaikki katsojat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa. Yle kuitenkin tarjoaa kanaviaan samoin ehdoin molemmille osapuolille.
"On paljon järkevämpää, että tämä mahdollisuus [HD-kanavien katsomiseen] tarjotaan yli 80 prosentille katsojista, kuin pantata sitä kaikilta vain siksi, että kaikille se ei ole mahdollista siirtymäkautena", sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo Uudelle Suomelle.

Lue myös nämä
Tägit
YLE antenni Digita antenniverkko
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.