Uusi protokolla mahdollistaa yli terabitin nettiyhteyden jo käytössä olevalla laitteistolla

Valtteri Ahonen
22. tammikuuta, 2014 20:16

Tällä hetkellä laajakaistamarkkinoilla puhutaan usein korkeintaan gigabitin nopeuksista, ja niitä pidetään yleisesti saavuteltavana asiana pikkuhiljaa myös kuluttajien koteihin.
Monessakaan paikassa tällaiset nopeudet eivät vielä toteudu, vaan niistä jäädään ehkä kymmenykseen, mutta tästä huolimatta yhä nopeampien yhteyksien kehittelyssä ei jarrutella. Ranskalaisvetoinen Alcatel-Lucent ja englantilainen BT ovat esitelleet uutta protokollaa, jonka avulla kaupallisen tason laitteistolla on saatu aikaan yli terabitin yhteys (1 tera = 1000 gigaa). Asiasta kirjoitti The Independent.
Tutkimusryhmä käytti olemassa olevaa 410 kilometrin valokuitua Lontoon ja Suffolkin välillä. Flexigridiksi nimetty uusi protokolla mahdollistaa signaalin kerrostamisen ja näin samassa kuidussa voidaan lähettää jopa seitsemää 200 Gbs signaalia päällekkäin. Aiempiin yritelmiin verrattuna siirtonopeutta on saatu tehostettua yli 40 prosenttia.
Erityisen merkittävänä tuloksessa pidetään sitä, että se on saavutettu markkinoilla jo olevalla laitteistolla, ja jopa jo paikallaan olevilla kaapeleilla. Tekniikan käyttöönotto tulevaisuudessa olisi siis hyvin edullista verrattuna siihen, että laitteistoa täytyisi sen vuoksi uusia. Käyttöönoton aikataulusta on kuitenkin vielä varhaista puhua.
Nykyään videoiden toistaminen on enenevissä määrin nettiyhteyden hyvyyden mittarina. Demotulla terabittitason yhteydellä voisi ladata sekunnissa esimerkiksi nelisenkymmentä HD-elokuvaa.

Lue myös nämä
Tägit
Internet nettiyhteys laajakaista BT Alcatel-Lucent
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.