3D-printattu ruoka voi pian olla todellisuutta - NASA rahoittaa kuuden kuukauden projektia

Valtteri Ahonen
21. toukokuuta, 2013 11:16

Ruuan tekeminen tulostimella kuulostaa vähintäänkin epäilyttävältä, mutta se voi väestönkasvun myötä olla vakavasti otettava vaihtoehto vielä kuluvalla vuosisadalla, kirjoittaa Quartz.
Näin uskoo ainakin Anjan Contractor, jonka omistama Systems & Materials Research Corporation on saanut NASA:lta kuuden kuukauden ja 125 000 dollarin rahoituksen projektille, jonka tarkoitus on rakentaa ruokaprintteristä prototyyppi. NASA:n intressin on tietysti ruokkia avaruusmatkaajia pitkillä miehitetyillä lennoilla esimerkiksi Marsiin, mutta ruokatulostin voisi olla myös yleismaailmallisempi ratkaisu nälkäongelmiin.
3D-tulostetulla ruualla on muutamia selkeitä etuja tavalliseen ravintoon verrattuna, joista vähäisin ei ole jätteen määrän putoaminen lähelle nollaa. Ruokaa heitetään roskiin nykyään paljon, mutta koska tulosteiden raaka-aineet tulevat suunnitelmien mukaan säilymään hyllyissä jopa kymmeniä vuosia, niin kaikki hankittu materiaali tulisi käytettyä, eikä pilaantumisen vaaraa käytännössä olisi.
Mitä ruokaa tulostimella sitten kenties voisi printata? Ensimmäisenä yritetään ilmeisesti saada aikaan jonkinlaista pitsaa. Pitsa muodostuu luonnostaan kerroksista, mikä yksinkertaistaa tulostusprosessia merkittävästi. Toistaiseksi pitsatulostin on kuitekin vasta ajatuksena suunnittelijoiden pöydällä, mutta ilmeisesti ensimmäisen version rakentamisen olisi määrä alkaa lähiviikkoina.
Kuva: Flickr / Creative Tools

Lue myös nämä
Tägit
3D-tulostus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.