Google haki yli sataa uutta domainia - myöntämistä pidetään vaarallisena

Valtteri Ahonen
19. maaliskuuta, 2013 18:57

Internetin osoitteita hallinnoiva ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) on ottanut vastaan hakemuksia uudenlaisista päätteistä jonkin aikaa. Uudet päätteet voivat olla oikeastaan mitä vain, kun perinteisesti päätteet ovat olleet esimerkiksi muotoa .com, .net tai vaikkapa .fi.
Pian osoitteiden päätteet voivat olla lähes mitä vain. Yritykset ovat tietysti innokkaasti hakeneet esimerkiksi omia nimiään domain-osoitteiksi, ja tässä ei usein törmätäkään mihinkään ongelmaan. Ongelmat alkavat, kun haussa on niin sanottuja geneerisiä verkkotunnuksia, eli esimerkiksi .app tai .map, joista todella monet tahot voisivat selkeästi hyötyä.
Google on yksi innokkaimmin osoitteita hakeneista yrityksistä. Se tavoittelee yli sataa erilaista verkkotunnusta, muun muassa juuri edellä mainittua kahta, joiden lisäksi esimerkiksi päätteitä .search, .book, .blog ja .drive. Samoin Amazon on tehnyt hakemukset lukuisista domaineista, osoittain samoista kuin Google.
FairSearch on kuitenkin tehnyt Googlen hakemuksista valituksen, sillä sen mielestä olisi vastuutonta antaa Googlen tapaiselle jättiläiselle esimerkiksi hyvin geneerinen .search-pääte. Tämä vähintäänkin vaikeuttaisi merkittävästi kilpailijoiden asemaa.
Google hallitsee jo liki 80 prosenttia Yhdysvaltojen ja 90 prosenttia Euroopan hakukonemarkkinoista, eikä se tarvitse geneerisiä alan termejä verkkotunnuksikseen hätyytelläkseen kilpailijoita kannoiltaan.

Lue myös nämä
Tägit
Internet Google ICANN domain
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.