Tv-valmistajat sopivat hinnoista 10 vuoden ajan - EU:lta ennätyksellinen 1,47 miljardin sakko

Teemu Laitila
6. joulukuuta, 2012 15:49

Euroopan komissio on määrännyt kuusi tv-valmistajaa maksamaan ennätyksellisen 1,47 miljardin euron sakot kymmenen vuoden ajan ylläpidetystä hintakartellista. Yhtiöiden joukossa on aasialaisia ja eurooppalaisia valmistajia kuten Philips, LG Electronics, Panasonic ja Samsung.
Komission mukaan televisioiden ja tietokonenäyttöjen kuvaputkia valmistaneiden yhtiöiden johtajat pitivät säännöllisiä tapaamisia, joissa sovittiin komponenttien hinnoista ja markkinoiden jakamisesta yhtiöiden kesken. Kartellia pidettiin kuluttajan kannalta erityisen vahingollisena, sillä kuvaputki muodosti niin merkittävän osan valmiin tuotteen hinnasta.
Suurimmat sakot joukosta saa hollantilainen Philips, joka joutuu maksamaan 313,4 miljoonaa euroa. LG:n sakkosumma on 295,6 miljoonaa ja Panasonicin 157,5 miljoonaa euroa. Muita maksajia ovat Samsung SDI, ranskalainen Technicolor ja japanilainen Toshiba. Myös taiwanilainen Chunwa osallistui kartelliin, mutta se vältti rangaistuksen paljastettuaan kartellin olemassaolon Eu-viranomaisille.
Komission kertomien yksityiskohtien mukaan yritysten johtajien sopimien suurempien linjojen lisäksi yhtiöiden alempi johto tapasi toisiaan jopa viikoittain sopiakseen käytännön asioista. Lisäksi jäsenet pitivät toisiaan silmällä vierailemalla toistensa tehtaissa valvomassa, ettei kukaan ylitä yhteisesti sovittua kapasiteettiaan.

Lue myös nämä
Tägit
LG Samsung Philips Panasonic kartelli Euroopan komissio Euroopan Unioni
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.