Dubaissa päätetään tällä viikolla internetin valvonnan keskittämisestä ja kiristämisestä

Teemu Laitila
3. joulukuuta, 2012 15:41

Dubaissa pidetään tällä viikolla tärkeä kokous, kun kansainvälinen televiestintäliitto ITU kokoontuu 193 jäsenvaltion voimin pohtimaan muutoksia internetin nykyiseen hallinnointiin. Asialistalla on muun muassa maailmanlaajuisen yhtenäisen valvonta- ja säätelyelimen perustaminen.
Netin sääntelyä hoitaa tällä hetkellä amerikkalainen ICANN-järjestö, joka kuitenkin on keskittynyt pääasiassa vastaamaan verkko-osoitteiden myöntämisestä ja muusta kevyestä teknisestä hallinnoinnista. Millään taholla ei ole nykyisellään erityisiä keskitettyjä oikeuksia netin säätelyyn, vaan rajoja asettavat lähinnä hallitukset omilla kansallisilla säädöksillään.
Monet maat haluaisivat muuttaa tilanteen ja antaa YK:n alaiselle ITU:lle suuremman vallan päätösten teossa. Tällä hetkellä ITU:n roolin kasvattamista puoltavat monet kehittyvät maat sekä Kiina ja Venäjä, kun taas nykyinen hajautettu hallinto kelpaisi Yhdysvalloille ja Euroopan unionille. Nykyisen järjestelmän tai käytännössä järjestelemättömyyden puolesta ovat kampanjoineet myös monet isot netissä toimivat yhtiöt, Google etunenässä.
Nykyisin Googlella työskentelevä internetin isäksikin kutsuttu Vint Cerf on kuvaillut ITU:n suunnitelmia valtioiden ja televalvontaviranomaisten viimeiseksi yritykseksi kasvattaa omaa sananvaltaansa nettimaailmassa. "Jatkuvat yritykset internetin kontrollin lisäämiseksi ovat todiste siitä, että nämä herneen kokoisilla aivoilla varustetut dinosaurukset eivät ole vielä havainneet olevansa kuolleita, sillä signaali ei ole vielä ehtinyt perille asti niiden pitkää kaulaa pitkin", Cerf sivaltaa Reutersin mukaan.
Omia taloudellisia, poliittisia ja sotilaallisiakin intressejään puolustavien länsimaiden vastavoimana on suuri joukko maita, jotka hyötyisivät ITU:n roolin kasvattamisesta ja valvonnan siirtymisestä pois Yhdysvalloilta. Julkisuuteen vuotaneiden asiakirjojen mukaan esimerkiksi Venäjä haluaisi antaa yksittäisille maille suuremman vallan päättää mitä netissä voidaan tehdä niiden rajojen sisäpuolella. Muutamat arabimaat puolestaan haluaisivat kehittää yleisiä järjestelmiä, joiden avulla netin käyttäjät voitaisiin tunnistaa luotettavasti.
Merkittävä tekijä on myös teleoperaattoreita edustava järjestö, joka haluaisi vierittää infrastruktuurin kehittämisestä koituvia maksuja netissä toimivien sisältöyhtiöiden kontolle. Operaattoreiden mukaan sisältöyhtiöt saavat käytännössä ilmaiseksi uusia asiakkaita, kun operaattorit sijoittavat suuria summia infrastruktuurin rakentamiseen kehittyvissä maissa.
Vaikka kokouksella olisi potentiaalia saada aikaa merkittäviä muutoksia, edes ITU itse ei usko, että Dubaissa päästäisiin sopuun kiistakysymyksistä. Vaikka kokouksen enemmistö päättäisi mitä, Yhdysvaltain ei ole pakko ratifioida sopimusta, mikä tekisi siitä käytännössä merkityksettömän. Päätöksiä voidaan kuitenkin tehdä pienemmissä asioissa, jotka liittyvät esimerkiksi tietoturvaan ja nettirikollisuuden torjuntaan.
Silti monien mielestä Dubain kokous on historiallinen käännekohta koko internetin tulevaisuuden kannalta. Se on ensimmäinen kerta kun maailman valtiot kokoontuvat yhteen miettimään miten ja millä periaatteilla globaalia tietoverkkoa pitäisi hallinnoida tulevaisuudessa. Vaikka konkreettiset päätökset jäisivät puuttumaan, kokous osoittaa, että ajatukset tiukemmasta valvonnasta ovat heräämässä.

Lue myös nämä
Tägit
ITU
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.