Ensimmäisiä vihjeitä AMD:n seuraavan sukupolven Radeon-korteista vuosi nettiin

Teemu Laitila
24. syyskuuta, 2012 17:11

Näytönohjainvalmistajien loputon kilpajuoksu jatkuu taas pian, kun AMD:n odotetaan julkaisevan seuraavan Radeon-sukupolven kortit ensi vuoden alussa. Sea Islands -nimellä tunnetun Radeon HD 8000 -sarjan korteista on alkanut tihkua tietoja, joiden todenperäisyydestä ei kuitenkaan voida mennä takuuseen useampi kuukausi ennen julkaisua.
Videocardz.com-sivuston luotettavana pitämä lähde on paljastanut tietoja Radeon HD 8800 -sarjassa käytetyistä Oland-piireistä. Silti kyseessä saattaa olla myös valistunut arvio, eikä todellinen tieto. Radeon HD 8870 -nimellä julkaistava Oland XT -piiriin perustuva kortti vastaa sivuston lähteen mukaan suorituskyvyltään Nvidian GeForce GTX 680 -korttia, mutta sen suositeltu myyntihinta tulisi olemaan vain 279 dollaria. Piirin kerrotaan sisältävän 3,4 miljardia transistoria (kun 7870 sisältää 2,8 miljardia), 1050 MHz:n perukellotaajuuden sekä 25 prosenttia suuremman muistikaistan kuin Radeon HD 7870.
Radeon HD 8800 -sarjan hitaampi kortti 8850 perustuu Videocardz.comin mukaan Oland Pro -piiriin, jonka kellotaajuudet on pudotettu 925 MHz:n. Suorituskyvyn kerrotaan vastaavan GeForce GTX 670 -mallia, mutta vain 199 dollarin hintalapulla.
Videocardz.comin mainitsemat hinnat vaikuttavat lähes liian hyviltä ollakseen totta, mutta toisaalta kyseessä on AMD:n toineno ohjainsukupolvi, joka rakennetaan 28 nm tekniikalla. Prosessin parannusten vuoksi on mahdollista, että AMD on saanut saannot tasolle, mikä mahdollistaa hintojen laskemisen merkittävästi.
Uusimat tiedot koskevat Tenerife-piiriin perustuvaa ylimmän hintaluokan korttia, jonka virallisesta nimestä ei ole tietoa, mutta joka saattaisi olla loogisesti Radeon HD 8970. Tietojen lähteenä toimiva Wccftech kertoo, että kortti perustuu Graphics Core Next 2.0 -arkkitehtuuriin. Stream-prosessoreitten määräksi kerrotaan 2304, TMU:n määräksi 128 ja ROP:n 48. Kuvailluilla ominaisuuksilla laskentaehoa löytyisi huomattavasti enemmän kuin nykyisestä nopeimmasta yhden piirin mallista Radeon HD 7970:stä. Liitäntöjä kortista löytyy 2x MiniDisplayport ja HDMI.
Kortille povataan 250 watin TDP-arvoa ja levossa tehonkulutus olisi vain 3 watin luokkaa. Wccftech väittää kortin saapuvan ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tai jo mahdollisesti myöhään tänä vuonna. Tälle vuodelle osuva julkaisu kuitenkaan kuulosta todennäköiseltä, joten hengitystä ei kannattane pidätellä.

Lue myös nämä
Tägit
AMD Radeon
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.