Elisan konesalista löytyi piraatti-topsite -- työntekijät syytettyinä

Teemu Laitila
17. syyskuuta, 2012 14:18

Espoon käräjäoikeudessa on tullut tänään käsiteltäväksi tapaus, jossa useita henkilöitä syytetään niin kutsutun topsite-palvelun pyörittämisestä, uutisoi MTV3. Erikoiseksi tapauksen tekee se, että Hayabusa/Rainbow (HBR/RBW) -niminen topsite oli asennettu luvatta Elisan konesaliin ja käytti yhtiön nopeaa kuituverkkoa. Kolme syytetyistä oli tekoaikaan operaattorin palveluksessa.
Nimensä mukaisesti topsite-palvelimet ovat piraattipalveluiden hierarkiassa ylimmäisenä ja niihin on yleensä pääsy harvoilla käyttäjillä. Topsite-palvelimilla julkaistaan ensimmäisenä elokuvat, musiikki tai ohjelmistot, jotka pikkuhiljaa valuvat suuremman yleisön saataville esimerkiksi torrent-verkkoon. Toiminta on yleensä hyvin järjestäytynyttä ja mukaan pääsevät vain uutta julkaisematonta materiaalia tuottavat ryhmät.
TTVK:n julkaiseman tiedotteen mukaan esitutkinnassa on käynyt ilmi, että palvelimet Elisan konesaliin oli asentanut Saunalahden työntekijä. Palvelimen nettiyhteytenä toimi Elisan kuituverkko ja ylimääräinen liikenne oli pyritty piilottamaan verkkovalvontaohjelmistoa muokkaamalla. Sivusto paljastui poliisin tiedusteltua Elisalta palvelimia ip-osoitteen perusteella. Ennen kiinnijäämistä yksi syytetyistä oli ajanut palvelimet alas ja yrittänyt hävittää todistusaineistoa kuultuaan poliisin tiedusteluista.
TTVK:n mukaan HBR/RBW oli erikoistunut nimenomaan tv-sarjojen ja elokuvien levitykseen. Sivustolle oli siirretty materiaalia yhteensä 10,74 teratavun edestä ja sitä oli ladattu edelleen 25,67 teratavun verran.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.