WWW:n keksijä varoittaa Ison-Britannian tiukentuvasta nettivalvonnasta

Janne Häyrynen
10. syyskuuta, 2012 9:26

Isobritannialainen päivälehti The Telegraph kertoi viime viikolla, että WWW:n keksijä Sir Tim Berners-Lee on huolissaan Ison-Britannian erittäin ankarasta nettivalvonnasta. Hän on uutisen mukaan kertonut Times-lehdelle olevansa huolissaan lakialoitteista, jotka antavat hallitukselle suuren vallan koskien tietojen keräämistä, koska hänen mukaansa ne rajoittavat sananvapautta internetissä.
Ison-Britannian sisäministeri Theresa May on esittänyt suunnitelmat lakialoitteeksi, jonka pakottamana maan internet-palveluntarjoajat ja muut palveluntuottajat joutuisivat tallentamaan jokaista puhelua, sähköpostia ja WWW-sivulla käyntiä koskevat tiedot. Lakialoite laajentaisi kerättävät tiedot kattamaan sosiaaliset verkot, webmailin ja nettipuhelut. Sisäministerin mukaan uusi lakialoite on välttämätön taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia vastaan.
World Wide Web Foundationin julkistama Web Index -mittari arvioi webin kasvua, hyödyllisyyttä ja vaikutusvaltaa maailmanlaajuisesti sosiaalisista, poliittisista ja taloudellisista näkökulmista. 61 maata kattavassa Web Indexissä kolmanneksi sijoittunut Iso-Britannia uhkaa pudota sijoituksissa tulevaisuudessa, Berners-Lee kertoo. Suomi on sijoittunut tilastossa viidenneksi, Ruotsi puolestaan osaa hyödyntää webiä parhaiten.
Myös Wikipedian perustaja Jimmy Wales on ilmaissut kantansa nettivalvontaa kiristävän lakialoitteen suhteen. Hän on luvannut ottaa käyttöön salatut WWW-yhteydet kaikille Iso-Britanniasta Wikipediaa surffaaville ihmisille, mikäli lakialoite hyväksytään.
Vastikään Australiassa oikeusministeri Nicola Roxon kertoi puoltavansa australialaisten nettivalvontaa. Australiassa tilanne näyttää etenevän väistämättä kohti tiukempaa valvontaa, ja muun muassa verovirasto, liittovaltion poliisi ja hallituksen oppositio ovat sen puolesta.

Lue myös nämä
Tägit
Iso-Britannia WWW lainsäädäntö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.