Japanin poliisi pidätti joukon kopiosuojausta vastustavia journalisteja

Panu Roivas
27. heinäkuuta, 2012 19:27

Japani uusi vastikään omaa "epäreilun kilpailun estämisen lakia", jonka myötä minkä tahansa kopiosuojauksen eston mahdollistavan laitteen tai ohjelmiston myynti on laitonta. Ensimmäisenä uuden lain täytäntöönpanoa sai kokea Tokiolainen julkaisija.
Sansai Books -julkaisijan kolme toimittajaa ja yksi johtoasemassa oleva henkilö pidätettiin, koska he myivät yrityksen verkkosivun kautta kopioita viime vuonna julkaistusta lehdestä, joka keskittyi DVD-levyjen rippaukseen ja varmuuskopiointiin.
Uuden lain myötä tämä on tietenkin laitonta, samaan tapaan kuin esimerkiksi Japanin Amazonin myymät vastaavat lehdet, kirjat ja ohjelmistot. Todennäköisesti Japanin poliisi ei ole kuitenkaan koputtelemassa hetkeen Japanin Amazonin johtajan ovella, vaan lakiin kirjattua epämääräistä harakanvarvasta tulkitaan mielivaltaisesti.
Muiden Japanin tekijänoikeuslainsäädännön uhrien joukossa ovat muun muassa Linux-distrot, joilla on esiasennettu rippaukseen liittyviä sovelluksia.
Lokakuusta lähtien Japanissa laittomasta lataamisesta tai DVD-varmuuskopioinnista voi saada 2 vuoden vankeustuomion tai 2 miljoonan jenin sakot. Teoriassa myös YouTubessa tekijänoikeuden alaista materiaalia luvattomasti sisältävän videon katsomisesta voi saada saman tuomion.

Lue myös nämä
Tägit
Japani DRM piratismi varmuuskopiointi lainsäädäntö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.