Kommentti: Windows 8 ja ARM-tabletit tuovat halpaa tehoa myös työkäyttöön

Teemu Laitila
8. helmikuuta, 2012 18:17

Tablettien ja älypuhelinten muuttaessa tietokoneiden käyttötottumuksia enemmän kuin mikään pitkään aikaan, myös PC-markkinoiden vanha hallitsija Microsoft on joutunut nöyrtymään uudenlaisen laiteluokan edessä. Yksi tulevan Windows 8 -käyttöjärjestelmän suurin muutos koskeekin puhelimista tuttua Metro-käyttöliittymää, joka on kehitetty erityisesti tableteilla käytettäväksi.
Toinen perustavanlaatuinen muutos on vähemmän näkyvä päällepäin, mutta se saattaa olla pitkässä juoksussa merkittävin. Uusi Windows toimii nimittäin Intelin x86-prosessoreiden lisäksi ARM-suorittimilla, joita on tähän asti nähty lähinnä älypuhelimissa ja tableteissa. Koska kyseessä on kaksi täysin eri arkkitehtuuria, perinteisille Intel-prosessoreille suunnitellut sovellukset eivät normaalisti pyöri ARM-prosessoreilla.
Tulevan Windowsin tapauksessa tablet-käyttöön suunnitellun Metro-käyttöliittymän sovellukset ovat kuitenkin siirrettävissä alustalta toiselle. Microsoft on silti ollut vaitonainen sen suhteen, millaisia rajoituksia ARM-prosessoreille suunniteltu Windows sisältää. Aiemman käsityksen mukaan Microsoft rajoittaisi ARM-Windowsin vain Metro-näkymään, jolloin perinteinen työpöytä ei olisi ollenkaan käytettävissä, mikä puolestaan osittain rajoittaisi ARM-tablettien käyttömahdollisuuksia.

Microsoftin uusimman uutta käyttöjärjestelmää esittelevän kirjoituksen perusteella on kuitenkin herännyt epäilys, että työpöytä saattaa sittenkin lymytä myös ARM-tablettien taustalla. Microsoft-asiantuntija Mary Jo Foleyn mukaan siihen viittaa eilen julkaistu virransäästöön liittyvä kirjoitus, jossa puhutaan Metro-sovelluksista sekä työpöytäsovelluksista ja SoC-laitteista (System-on-Chip) samassa yhteydessä.
Vaikka myös Inteliltä ja AMD:lta on luvassa x86-arkkitehtuuriin perustuvia SoC-piirejä, Foleyn tulkinnan mukaan kirjoituksessa viitataan nimenomaan ARM-pohjaisiin järjestelmiin. Ansiokkaasti Microsoftia pitkään seurannut Mary Jo Foley uskoo omien sanojensa mukaan 99,999 prosentin varmuudella perinteisen työpöytänäkymän löytyvän myös ARM-laitteista.
Työpöytänäkymästä huolimatta vanhat Windows-ohjelmat eivät tule pyörimään uusilla ARM-pohjaisilla tableteilla. Miksi sillä on sitten merkitystä? Perinteisempi hiirellä käytettävä työpöytä mahdollistaa joustavien laitekokonaisuuksien rakentamisen vaikka Asuksen Transformer Prime -tabletin hengessä. Matkakäytössä tarjolla on sorminäppärä Metro, joka työpöydän telakointiaseman myötä muuntuu vastaamaan paremmin tehokäyttäjän tarpeisiin paljastaen perinteisemmän Windows-käyttöliittymän
Vaikka ARM-prosessoreiden tehot eivät vielä millään vastaa hitaampiakaan Intelin tai AMD:n mobiiliprosessoreita, jo nykyiset ARM-laitteet riittävät helposti peruskäyttöön, jossa pääasialliset toimet ovat videotoisto, nettisurffaus ja tekstinkäsittely. Mikä tärkeintä, ne ovat huomattavasti halvempia kuin Intelin ja AMD:n x86-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit tarjoten samalla riittävästi tehoa suurimmalle osalle käyttäjäkunnasta.
Tietysti kaikki riippuu sovelluskehittäjien halusta käyttää lisää resursseja nykyisten työpöytäsovellusten kääntämiseen ARM-alustalle, mutta laitteiden yleistymisen myötä kasvanut asiakaskunta lienee sopiva kannustin ainakin pidemmällä aikavälillä.
Transformer Primen kaltaisista innovatiivista laiteratkaisuista huolimatta ensisijaisesti mobiilikäyttöön suunnitellut nykyiset tablettien käyttöjärjestelmät Googlen Android ja Applen iOS eivät mahdollista täysipainoista tuotantokäyttöä. Microsoftin Windows 8:n myötä visio taskussa (tai vähintään pienessä laukussa) kannettavasta työasemasta on taas askeleen lähempänä.

Lue myös nämä
Tägit
Intel ARM Windows 8
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.