Pääsy piratismiin syyllistyneisiin sivustoihin halutaan estää aiempaa helpommin

Manu Pitkänen
24. tammikuuta, 2012 16:44

Opetusministeriön asettama tekijänoikeustoimikunta on tänään luovuttanut kulttuuriministeri Paavo Arhimäelle (vas.) mietinnön, jonka mukaan verkkopiratismiin syyllistyvät sivustot voitaisiin estää omalla pykälällä. Helsingin käräjäoikeuden viime vuonna antama päätös pakotti teleoperaattori Elisan estämään tässä kuussa liikenteen The Pirate Bayn palvelimille.
Tekijänoikeustoimikunta ehdottaa siis täysin omaa lakipykälää, joka velvoittaa operaattorit samankaltaisiin estoihin kuin The Pirate Bayn tapauksessa. Samankaltainen pykälä löytyy myös yhdysvaltalaisesta SOPA-lakiesityksestä, jota vastaan protestoitiin näyttävästi viime viikolla.
Ennen kuin operaattori voi toimeenpanna eston, on asiasta saatava oikeuden päätös. Muutos helpottaisi oleellisesti verkkopalveluiden estoon vaadittavia toimenpiteitä. Esimerkiksi The Pirate Bayn tapauksessa tekijänoikeudenhaltijoiden on eston lisäksi haastettava varsinaiset oikeudenloukkaajat oikeuteen (kuten on tehtykin). Muutoksella halutaan tästä jälkimmäisestä vaatimuksesta eroon.

Nykyisen lain mukaan kanteen nostaminen kieltotuomion saamiseksi on mahdollista ainoastaan tekijänoikeuden loukkaajaa vastaan. Määräyksen antaminen tulisi olla mahdollista itsenäisesti myös välittäjää kohtaan, riippumatta välittäjän vastuusta itse loukkauksesta. Määräyksellä tulisi voida puuttua myös tilanteisiin, joissa tekijänoikeuden loukkaajaa ei voida tunnistaa tai hän piilottelee, tai kun Suomen markkinoille suunnattua palvelua ylläpidetään ulkomailta käsin.
Tekijänoikeustoimikunnan mietintö

Mietinnössä todetaan suoraan, että käytössä olevat IP- ja DNS-estot on mahdollista kiertää. Niitä pidetään silti tehokkaina keinoina puuttua piratismiin.
Mietinnössä pohditaan lisäksi TVkaistan tapaukseen liittyen, että onko "mahdollista pitää tv-ohjelmien tallennuspalveluissa tapahtuvaa tallentamista yksityisenä kopiointina vai edellyttävätkö palvelut tekijänoikeuden haltijoiden lupaa."

Lue myös nämä
Tägit
Elisa TVkaista tekijänoikeus The Pirate Bay elisagate
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.