Spotifylla ei tienaa edes suositut yhtyeet -- Syy palvelussa vai levy-yhtiössä?

Manu Pitkänen
20. tammikuuta, 2012 12:31

Suoratoistopalvelu Spotify kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Kuluttajat kuuntelevat sen kautta musiikkia kokoajan enemmän, minkä ansiosta musiikin laiton lataaminen on laskenut esimerkiksi Ruotsissa. Ruotsissa verkkolataaminen on tippunut 25 prosenttia juuri Spotifyn ansiosta.
Artistin näkökulmasta palvelu ei kuitenkaan ole paljoa piratismia parempi vaihtoehto. CMX:n A. W. Yrjänä toteaa yhtyeen verkkosivuilla, että Linnunrata-singlen 400.000 Spotify-toistoa on tuottanut heille noin 50 euroa.
CMX ei ole ensimmäinen yhtye, joka on valitellut Spotifyn tuottoja artistille. Palvelu toimii mainosrahoitteisesti, mutta maksukykyiset tai -halukkaat kuluttajat voivat tilata siitä 4,99 tai 9,99 dollaria kuukaudessa maksavan version (rajaton kuunteluoikeus).
Ennen Spotifyn julkaisua, sen suurimmat omistajat olivat sen perustajat Martin Lorentzon ja Daniel Ek. Myös suurimmat levy-yhtiöt ovat omistajia: Sony BMG (5,8 %), Universal Music (4,8 %), Warner Music (3,8 %) ja EMI (1,9 %). Tämänhetkisestä tilanteesta emme löytäneet tietoa.
Here.org.uk-sivustolla Spotifyn ja artistien maksuliikennettä on käsitelty laajemmin. Artikkelissa huomautetaan, että yleensä heikkojen ansioiden syy ei ole Spotifyssä, vaan artistin ja levy-yhtiön välisessä sopimuksessa. Artikkelissa viitataan itsenäisen Kudos Records -levy-yhtiön tiedotteeseen.

Lue myös nämä
Tägit
Spotify CMX A. W. Yrjänä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.