Nettipoliisikin hämmästelee Pirate Bay -estoa ja TTVK:n listaa

Teemu Laitila
11. tammikuuta, 2012 17:02

Suomen tunnetuin nettipoliisi, ylikonstaapeli Marko "Fobba" Forss hämmästelee Facebookissa julkaisemassaan mietelmässä Helsingin ulosottoviraston toissa päivänä toimeenpanemaa The Pirate Bay -sivuston estopäätöstä sekä siihen johtanutta oikeusprosessia.
Forssin mukaan tekijänoikeuden alaisen materiaalin luvaton jakaminen verkossa pitää jatkossakin säilyttää kiellettynä, mutta silti netissä työtään tekevän poliisin mielestä olisi hyvä tarkastella niitä keinoja, joilla piratismiin on tähän saakka puututtu. Ongelmallisena Forss näkee esimerkiksi epäsuhdan poliisin toimivallan ja yksityisten toimijoiden oikeuksien välillä.
The Pirate Bay -kohun keskiössä on ollut teleoperaattori Elisa, joka käräjäoikeuden päätöksellä määrättiin estämään asiakkaidensa pääsy The Pirate Bay -sivustolle. Alkuperäisessä päätöksessään käräjäoikeus ei määrittänyt tarkemmin miten esto pitäisi toteuttaa tai mitkä nimenomaiset osoitteet tulisi estää. Päätöksen kohteena ollut Elisa onkin esittänyt kritiikkiä käräjäoikeuden äärimmäisen epämääräistä päätöstä kohtaan.
Myöhemmin jutussa osallisena ollut Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK listasi läjän domain-nimiä sekä IP-osoitteita, jotka jäseniensä etuja ajava järjestö katsoi ongelmallisiksi. Listalle päätyi myös ainakin yksi yksityishenkilön omistama domainnimi (piraattilahti.fi), joka kylläkin aiemmin ohjasi liikenteen The Pirate Bay -sivustolle.
Koska The Pirate Bayssä jaeltiin myös TTVK:n taustalla olevien järjestöjen omistamaa materiaalia, TTVK:lla oli tekijänoikeuslain mukaan oikeus vaatia keskeytystä materiaalin jakamiselle eli Elisa määrättiin toimeenpanemaan TTVK:n laatiman listan mukainen esto.
Forss vertaa paljon keskustelua herättäneen listan syntyvaiheita muutaman vuoden takaiseen lapsipornosuodatukseen, jota varten piti säätää erityislaki, sillä edes viranomainen ei voinut aiemmin pitää yllä estolistoja.
"Mielestäni on melko ongelmallista, että yhdistys määrittää tarkemmin estetyt sivustot ja vastaa niiden päivittämisestä ajan tasalle", Forss pohtii.
Forss näkee ongelmia myös yksityisten tahojen oikeuksissa suhteessa poliisin toimivaltaan nettirikoksia tutkittaessa.
Poliisin oikeudet IP-osoitteen takana olevan henkilön selvittämiseen ovat erittäin rajalliset eikä tietoja edes anneta, ellei tutkinnan alla olevasta rikoksesta voida tuomita vähintään neljäksi vuodeksi vankeuteen tai teko on muutoin mainittu pakkokeinolaissa. Piratismitapauksissa tekijänoikeusjärjestöille luovutetaan käyttäjien teletunnistetietoja silti, vaikka tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita enintään kaksi vuotta vankeutta.
"Mielestäni ei ole kohtuullista, että poliisin oikeudet viranomaisena ovat yleisesti ottaen todella heikot netin osalta, kun samaan aikaan yksittäinen henkilö voi hakea tuomioistuimen päätöksellä tunnistetiedot ja jakelun keskeyttämispäätöksen, vaikka kyseessä olisi vain yhden CD-levyn jakaminen ja aiheena immateriaalinen tekijänoikeus", kirjoittaa Forss.
Forss harmitteleekin nykyisten lainsäätäjien vaikeuksia monissa nettiin sekä sosiaaliseen mediaan liittyvissä tapauksissa.
"Osaamista ei vain ole riittävästi palveluiden rakenteesta tai toiminnoista. Kaikenlainen hölmöily netissä ajaa luultavasti tulevaisuudessa vielä ratkaisuihin, jotka eivät käy nuoremman sukupolven maalaisjärkeen."
Ikävä kyllä "Fobba" ei näe parannusta asiaan, ennen kuin nykyinen netin parissa kasvanut sukupolvi ryhtyy itse lainsäädäntötyöhön.

Lue myös nämä
Tägit
Elisa piratismi elisagate Marko "Fobba" Forss
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.