IBM: ajatustenluku mahdollista viidessä vuodessa

Teemu Laitila
20. joulukuuta, 2011 13:17

IBM on julkaissut vuosittaiset viisi ennustustaan, jossa yhtiön tutkijat arvioivat teknologian tulevaa kehitystä seuraavan viiden vuoden aikana. Ennustuksissa pyritään ottamaan huomioon laajempi näkökulma, johon kuuluu myös sosiaalisen kehityksen huomiointi. Tänä vuonna IBM ennustaa muun muassa ajatustenlukua, biometristä tunnistusta ja henkilökohtaisia energialähteitä.
Lisäksi IBM:llä uskotaan, että mobiilitekniikan kehitys ja hintojen lasku tulee hävittämään nykyisen digitaalisen kuilun länsimaiden ja kehitysmaiden välillä. Viimeisen ennustuksen mukaan parantuvat suodatusmenetelmät tekevät roskapostista historiaa, kun kone osaa välittää käyttäjälle vain oikeasti kiinnostavaa informaatiota.
Joka vuosi julkaistavat viisi ennustusta viidelle vuodelle liittyvät IBM:n Smarter Planet -aloitteeseen.
Tämän vuoden ennustuksista biometrinen tunnistus ja salasanojen muuttuminen tarpeettomaksi vaikuttaa eniten itsestään selvältä ja ajatustenluku tai digitaalisen kuilun häviäminen epätodennäköisimmiltä. IBM:n mukaan ajatustenluvussa on kuitenkin kyse lähinnä ajatusten käytöstä esimerkiksi erilaisten käyttöliittymien ohjaukseen. Kun nykyisin älypuhelimelle pitää kertoa ääneen kenelle haluaa soittaa, tulevaisuudessa puhelu yhdistyisi jo ajatuksesta.
Lisäksi käyttäjän ajatusten lukemiselle nähdään hyötykäyttöä luonnollisesti viihdeteollisuudessa, mutta myös lääketieteessä, jossa sen avulla voitaisiin selvittää aivotoiminnan ongelmakohtia ja esimerkiksi autismin kaltaisia häiriöitä.
Henkilökohtaiset energialähteet voisivat IBM:n mukaan tuottaa suuren osan oman kodin vaatimasta sähköenergiasta. Sähköä voitaisiin IBM:n visiossa tuottaa kaikesta mikä liikkuu, lenkkareista ja kodin vesijohtoveden virtauksesta lähtien.
Vaikka nykyisessä maailmatalouden tilanteessa on hankala nähdä puhelinta maapallon miljardien köyhissä oloissa elävien ihmisten käytössä seuraavan viiden vuoden sisällä, IBM ei ole ennustuksessaan yksin. Myös Nokian nykyiseen strategiaan kuuluu puhelinten tuominen seuraavalle miljardille ihmiselle.
IBM:n mukaan aiempien vuosien ennusteilla on ollut kohtuullinen onnistumisprosentti, vaikka tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti äärimmäisen vaikeaa. Aiemmin IBM on muun muassa ennustanut nanoteknologian kehitystä, etälääketiedettä sekä puheohjauksen yleistymistä.


Kuinka todennäköiseltä Ison Sinisen tämän vuotiset ennusteet vaikuttavat?

Lue myös nämä
Tägit
IBM tulevaisuus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.