Viikon retro: konsoliharvinaisuus -90 luvulta

Teemu Laitila
3. joulukuuta, 2011 16:37

Viikon retro -sarjan tuote tulee tällä kertaa vuodelta 95 ja kyseessä on kesäkuun Pelit-lehdessä julkaistun mainoksen mukaan "Maailman ainoa 64-bittinen pelikone!". Kyseinen pelikone on Atarin Jaguar-konsoli, joka myi maailmanlaajuisesti niin heikosti, että valmistaja päätti vetäytyä kokonaan konsolibisneksestä.
Atari julkaisi Jaguarin vuonna 1993 ja se kilpaili julkaisunsa yhteydessä pääosin Super Nintendon ja Sega Genesiksen kanssa.
Jaguar ei mainostetusta 64-bittisyydestään huolimatta ikinä saavuttanut suurempaa suosiota. Syynä olivat kilpailijoita huomattavasti korkeampi hinta, heikohko pelivalikoima ja myös 64-bittisyys oli pääosin harhaanjohtavaa markkinointia. Suurta kritiikkiä sai aikanaan myös Jaguarin möhkälemäinen, vähintäänkin riittävällä määrällä näppäimiä varustettu ohjainkapula, joka ei ainakaan kuvan perusteella näytä erityisen ergonomiselta.


Silti Jaguarissa oli myös edistyksellisiä ominaisuuksia, kuten erikseen myytävä etäisesti vessanpönttöä kansineen muistuttava CD-asema. Kun itse konsolin hinta oli noin 1700 markkaa, CD-asema oli vain muutaman satasen halvempi.
Toisaalta mainoksessa luvataan CD-aseman ostajalle kolme peliä kaupanpäälle. Koska mainoksessa esiteltyjen pelien keskihinta asettuu päälle 500 markan, 1495 markan hintainen CD-asema oli itse asiassa enemmänkin kolmen pelin mukana toimitettu kylkiäinen. Pelien hinnoittelun suhteen konsolibisneksen logiikka on säilynyt samana näihin päiviin saakka. Laite on suhteellisen halpa, mutta pelien hinnat on hilattu taivaisiin.
Jaguarin pelit toimitettiin joko CD-levyllä tai ROM-kasetilla. Kallein ROM-kasetti oli 695 markan hintainen Alien vs. Predator, joka inflaatiokorjausten kera tarkoittaa nykyrahassa vajaata 150 euroa. Heikosta kolmannen osapuolen pelitarjonnasta huolimatta Atari onnistui keräämään konsolilleen muutamia kiistattomia klassikkopelejä, kuten Doomin, MYST:n, Tempest 2000:n ja Wolfenstein 3D:n.
Mainoksen yksi mielenkiintoisimmista tuotteista on ehdottomasti virtuaalikypärä. Virtuaalikypärän hinnaksi kerrotaan "alle 3000 markkaa". Virtuaalikypärät ovat aina osaltaan kuuluneet sci-fin vakiokalustoon, mutta erityisesti -90 luvulla tietokoneiden tehon pikkuhiljaa kasvaessa virtuaalinen todellisuus oli suuressa huudossa. Virtuaalikypäriä on yritetty rakentaa myös myöhemmin, mutta Jaguarin virityksen lailla ne ovat hintansa ja epäkäytännöllisyytensä vuoksi jääneet marginaaliin.
Atari ehti myydä Jaguaria noin kolmen vuoden aikana vain noin 250 000 kappaletta maailmanlaajuisesti. Vuonna -96 laitteen myynti lopetettiin ja Atari vetäytyi lopullisesti konsolibisneksestä jättäen markkinat Segan, Sonyn ja Nintendon haltuun.
Oletko joskus nähnyt livenä harvinaiseksi jääneen Atarin Jaguarin, vai onko sellainen jopa joskus löytynyt omasta kodistasi? Jos olet päässyt pelaamaan Jaguarilla, onko maine yhtenä maailman huonoimmista konsoleista ansaittu? Jos kotoasi ei löytynyt Jaguaria, millä konsolilla itse pelasit ennen nykyistä Nintendon, Sonyn ja Microsoftin aikakautta.
Alla vielä Atari Jaguarin TV-mainoksia sekä videota 50 eri Jaguar-pelistä.

Lue myös nämä
Tägit
Atari Jaguar
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.