Puolijohdepiirejä timanteista?

Panu Roivas
8. elokuuta, 2011 11:46

Tutkijat Vanderbiltin yliopistossa ovat kehittäneet transistoreja ja logiikkaportteja käyttäen nanotimanttikalvoja. Timanttipuolijohteiden kerrotaan tuovan parempaa suorituskykyä ja kestävyyttä erityisesti vaativissa olosuhteissa.
"Timanttipohjaiset laitteet pystyvät toimimaan nopeammin ja vaativat vähemmän tehoa kuin piipohjaiset laitteet", kertoo sähkötekniikan tutkijaprofessori Jimmy Davidson. "Timantti on vakain tunnettu materiaali, joten se on pitkälti immuuni säteilyvahingoille ja toimii paljon korkeammissa lämpötiloissa kuin pii."
Davidsonin mukaan timantista valmistetut piirit eivät olisi ylimaallisen kalliita, sillä transistorien kokoluokka on niin pieni, että yhden karaatin timantti riittää noin miljardiin transistoriin. Lisäksi käytetty synteettinen timantti on vain noin tuhanneksen hintainen verrattuna jalokivitimanttiin.
Tutkijoiden mukaan timanttipiirejä voitaisiin käyttää armeijan laitteistossa, avaruudessa, ultranopeissa kytkimissä, ultravähävirtaisissa komponenteissa ja antureissa joita käytetään radioaktiivisissa ympäristöissä tai erittäin korkeissa tai matalissa lämpötiloissa.

Lue myös nämä
Tägit
diamond
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.