Finreactor-tuomittu: Satoja tuhansia korvauksia, 15 vuotta velkavankeutta

Matti Robinson
3. kesäkuuta, 2011 12:20

Suomen kuuluisimman tekijänoikeusjutun syytetyt saivat tuomionsa viime vuoden kesäkuussa. Finreactor-palvelua ylläpitäneet henkilöt syyllistyivät tekijänoikeusrikkomuksiin, joista heidät tuomittiin maksamaan korvauksia Teosto ry:lle sekä asianomaisille. Nyt miltei vuotta myöhemmin korvaussummat ovat realisoituneet.
Kerroimme tuomion yhteydessä korvaussummien kokonaismäärän nousevan yli 600 000 euroon. Korvausvelvollisia tapauksessa on ainakin seitsemän. Yksi tapauksen tuomituista ja moderaattorina palvelussa toiminut henkilö kertoo AfterDawnille, että korvaussumma oli hänen kohdallaan alunperin 170 000 euroa. Koko totuus on kuitenkin vielä hurjempi. Tuomiosta asti korkoa kasvanut lasku saapui kirjeessä 320 000 euron suuruisena.
Palvelun moderaattorina toiminut henkilö sai statuksen toimittuaan IRC-kanavalla aktiivisena. Nykyisin yrittäjänä toimiva mies kertoo, että velkavankeus odottaa seuraavat 15 vuotta, kunnes velka vanhenee. Mitään toivoa takaisinmaksusta ei ole.

Laskin, että mikäli haluaisin maksaa tuon pois tulisi minun tienata noin 7000 euroa/kk bruttona, jotta pääsisin veloista 50 vuodessa.
Korvaussummien määrät ovat herättäneet keskustelua paitsi Finreactor-jutun niin myös muiden tekijänoikeusrikkomusten yhteydessä. Vahingonkorvaukset ovat vaihdelleen tapauksista riippuen muutamista kympeistä miljooniin. Räikeimmissä tapauksissa jokaisen teoskopion korvaussummaksi on määritelty kyseisen tuotteen jälleenmyyntiarvo.
Jäikö jotain tapauksen kohdalta epäselväksi tai haluatko lisätietoa? Kysy kommenteissa ja saat vastauksen entiseltä Finreactor-moderaattorilta itseltään.

Lue myös nämä
Tägit
Finreactor
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.