PS3:n Other OS -tuen poistamisesta maksettava korvauksia Suomessa

Kaarlo Räihä
22. huhtikuuta, 2011 3:58

Viime vuonna Sony julkaisi PlayStation 3 -pelikonsoleille ohjelmistopäivityksen, joka poisti Other OS -tuen konsoleista. Monissa maissa kuluttajat eivät tykänneet tästä päätöksestä, ja asiaa käsiteltiin mm. oikeudessa. Nyt Suomessa ensimmäisen tapauksen käsittely kuluttajariitalautakunnassa (KRIL) on tullut päätökseen, ja lautakunnan mukaan Sonyn sekä jälleenmyyjän on korvatta konsolin ostaneelle yhteensä 100 euroa kyseisen ominaisuuden poistamisesta.
Kuluttajariitalautakunnan mukaan sekä päivityksen asentaminen että sen asentamatta jättäminen heikentävät pelikonsolin toiminnallisuutta. Tämän johdosta konsolin ostanut kuluttaja on oikeutettu hinnanalennukseen, jonka summaksi arvioitiin 100 euroa.
Sony koetti tapauksessa vedota mm. konsolin käyttösopimukseen, joka sallii konsolin ominaisuuksien muuttamisen ohjelmistopäivityksillä, mutta lautakunnan mukaan kuluttajansuojalakia ei voida kumota tällaisilla sopimuksilla.

Edelleen lautakunta katsoo, että kuluttajan kuluttajansuojalain nojalla myönnettyjä oikeuksia ei voida rajoittaa sillä, että kuluttaja on ostaessaan tuotteen hyväksynyt tuotetta koskevan käyttöoikeussopimuksen.

3.21-versionumeroa kantava päivitys oli ensimmäinen, joka poisti Other OS -tuen vanhemmista PS3-konsoleista. Tietoturvaongelmien takia ominaisuutta ei palautettu laitteisiin myöhemmissä päivityksissä, joten konsolinsa firmwaren päivittäneet henkilöt menettivät Other OS -toiminnon. Jos konsolia ei päivittänyt, lakkasi mm. PSN-verkkopalvelun toiminta kyseisen konsolin kanssa, koska palveluun kirjautuminen vaatii uusimman ohjelmistoversion käyttämistä.

Lue myös nämä
Tägit
Sony Playstation 3
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.