HS: Musiikintekijöiden Gramex-korvausten määrä lähes 15 miljoonaa viime vuonna

Teemu Laitila
1. maaliskuuta, 2011 12:51

Helsingin Sanomat kertoo, että musiikkialan tekijänoikeuksista huolehtiva Gramex jakoi musiikintekijöille lähes 15 miljoonan euron verran korvauksia viime vuoden aikana. uutisen mukaan kokonaissummasta 11,2 miljoonaa meni kotimaisille artisteille ja 3,5 miljoonaa ulkomaisille taiteilijoille.
Tuottajat tienaavat musiikkialalla yleensä esittäviä taiteilijoita paremmin ja tuottajien osuus kotimaisen musiikin potista oli 5,8 miljoonaa euroa ja esittävien taiteilijoiden 5,4 miljoonaa euroa. Keskimääräinen korvaus tuottajille oli kuitenkin noin 1000 euroa kun esittävät taiteilijat saivat korvauksia keskimäärin hieman alle 500 euroa.
Gramex-korvauksia maksetaan musiikin kaikenlaisesta julkisesta esittämisestä niin radiossa ja televisiossa kuin kuntosaleilla ja kaupassa. Julkinen esittäminen sähköisessä mediassa sekä julkisissa tiloissa muodostavat suurimman osan Gramexin tuloista, loput tulevat kopiointi, verkkokäyttö- ja ulkomaisista korvauksista ja hyvitysmaksuista.
Gramex kehuu olevansa alan kansainvälisessä kärjessä kustannustehokkuudellaan, sillä yhdeksän kymmenesosaa kerätyistä rahoista jaetaan eteenpäin artisteille.

Lue myös nämä
Tägit
Gramex
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.