Tekijänoikeusjärjestöt saivat tahtonsa läpi - Google ei enää ehdottele RapidSharea tai BitTorrentia

Kaarlo Räihä
27. tammikuuta, 2011 14:45

Mediajättien ja tekijänoikeusjärjestöjen pitkään jatkunut painostus on vihdoin tuottanut heille kaivatun lopputuloksen, kun maailman suurimpana hakukoneena tunnettu Google on alkanut sensuroimaan ennustavista hakutuloksistaan mm. RapidShare- ja BitTorrent-hakusanoja.
Vaikka sekä RapidShare-tiedostonjakopalvelulla että BitTorrent-ohjelmalla on runsaasti laillisia käyttötarkoituksia, pitävät mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt näitä pahoina asioina, jotka johtavat surffaajat luvattomien nettilatausten polulle. Tämän takia he ovat koettaneet saada kyseisiä hakusanoja pois käytöstä, ja nyt he ovat vihdoin onnistuneet siinä.
Googlen etusivulla oleva ennustava tekstikenttä ei siis ehdota surffaajille enää RapidSharea tai BitTorrentia, vaikka ne siihen kirjoittaisi. TorrentFreak-sivuston tekemien testien perusteella myös esim. uTorrent-, torrent- ja Megaupload-hakusanat eivät anna surffaajalle mitään ennustetta. Jos näillä hakusanoilla kuitenkin tehdään varsinainen haku, näyttää Google kuitenkin vielä haluttuja tuloksia.
TorrentFreakin mukaan suodatus ei ole toteutettu kovinkaan järkevästi, sillä esim. Vuze- ja HotFile-hakusanat tunnistuvat edelleen ennustava tekstikentässä. Täten Google asettaa firmoja eriarvoiseen asemaan ilman kunnollisia pelisääntöjä.
Erityisesti Googlen uusi suuntaus on haitallinen BitTorrent, Inc. -yritykselle, sillä BitTorrent-, µTorrent- ja torrent-sanat ovat yrityksen rekisteröimiä tavaramerkkejä. Myös RapidShare kertoi TorrentFreakille olevansa pettynyt Googlen sensurointiin.

Lue myös nämä
Tägit
Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.