Häikäilemättömät operaattorit: YouTube maksumieheksi tai saitti ei enää näy

Kaarlo Räihä
25. tammikuuta, 2011 10:49

Useita vuosia kestänyt keskustelu internetin tasa-arvoisuudesta ei nähtävästi ole vakuuttanut internet-operaattoreita tämän idean järkevyydestä, sillä norjalainen Telenor aikoo nyt vaatia YouTubelta ja muilta videosivustoilta korvauksia, jotta heidän videonsa siirtyvät kuluttajille.
Telenorin mukaan videosisällön määrä latauksissa on kasvanut jatkuvasti, ja operaattorin täytyy sijoittaa jatkuvasti enemmän ja enemmän rahaa runkoverkkoonsa, jotta tiedonsiirrot eivät ala hidastelemaan. Telenorin johtoportaaseen kuuluvan Rolv-Erik Spillingin mukaan rahat näihin verkon parannuksiin täytyy saada jostain.
Telenorin arvioiden mukaan liikennöinti sen verkossa kaksinkertaistuu seuraavan viiden vuoden aikana ja syynä tälle ovat nimenomaan videosivustot, joita useat asiakkaat käyttävät.
Videosivustojen omistajat eivät kuitenkaan ole halukkaita maksamaan, joten Telenorin uhkailun perusteella sivustot potkitaan pois sen verkosta. Videosivustojen mukaan internet-yhteyksistä maksavat jo kuluttajat, joten lisärahan vaatiminen sivustoilta kuulostaa typerältä. Googlen maajohtaja Jan Grønbech toteaa sekä Googlen että YouTuben olevan Norjassa huippusuosittuja, ja ne ovat hänen mielestään yksi suuri syy sille, miksi kuluttajat yleensä hankkivat itselleen internet-yhteyden. Tämän takia Grønbech pitää Telenorin ideaa typeränä, ja todennäköisesti myös kuluttajat hylkäävät nopeasti operaattorin, jonka verkossa videosivustot eivät toimi.
Monissa maissa on vaadittu selkeitä lainsäädännöllisiä linjauksia, jotta tiedetään saavatko operaattorit veloittaa lisää rahaa asiakkailtaan tai internet-sivustoilta omien lisäehtojensa mukaan. Norjan lisäksi myös Britanniassa operaattorit aikovat rahastaa lisää tiettyjen sivustojen tai palveluiden käytöstä. Tällöin halvimmalla kuukausimaksulla ei enää välttämättä pääsisikään esim. YouTubeen, vaan YouTube olisi asiakkaalle maksullinen lisäpalvelu.

Lue myös nämä
Tägit
Norja Telenor
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.