COICA mahdollistaa P2P-sivustojen pimentämisen

Kaarlo Räihä
19. marraskuuta, 2010 12:19

Yhdysvallat ovat vuosien ajan taistelleet internetissä erilaisia tekijänoikeusrikoksia vastaan. Tulokset ovat kuitenkin jääneet monilta osin hyvin laihoiksi, jonka takia maassa koetetaan runnoa läpi uutta Combating Online Infringement and Counterfeits Act -lakipakettia (COICA), joka mahdollistaisi tekijänoikeusrikoksiin kannustavien sivustojen pimentämisen.
Jos COICA hyväksytään, voi Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastaa tekijänoikeusrikoksiin ja tuoteväärennöksiin kannustavien sivustojen domainnimen omistajan siviilioikeuteen. Oikeusministeriön voittaessa siirtyy kyseinen domainnimi heidän haltuunsa, jolloin minunrakaspiraattisivusto.com ei enää johda surffaajan toivomalle palvelimelle.
Yhdysvalloissa asuvien kuluttajien lisäksi tällaiset oikeudenkäynnit vaikuttavat lähes kaikkialla, koska sivusto voi menettää domaininsa vaikka sillä ei olisi mitään virallista toimintaa Yhdysvalloissa. Koska kaikkia domainpäätteitä ei hallinnoida Yhdysvalloista käsin, ei oikeusministeriö voi luonnollisesti saada aivan kaikkia sivustoja nurin tällä tavalla, mutta tällaiset sivustot voidaan sitten asettaa erikseen sulkulistalle.
COICA sai eilen ensimmäisen siunauksensa senaatin oikeusosastolta, ja sen täytyy saada hyväksyntä vielä senaatilta ja kongressilta. Lakipakettia vastustavat mm. Demonoid-sivusto ja EFF, joiden mukaan COICA rikkoo sananvapautta ja aiheuttaa pahimmassa pysyviä ongelmia koko internetin toiminnalle.
COICA on saanut kannatusta tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä. Esim. elokuvateollisuutta tukeva MPAA sanoo tiedotteessaan (PDF) COICA:n pelastavan työpaikkoja, eikä järjestö usko väärinkäytöksiin, koska oikeuskäsittelyn voi käynnistää ainoastaan oikeusministeriö.
Torrent-sivustojen ja vastaavien palvelujen ohella uusi lakipaketti mahdollistaisi mm. Wikileaksin sulkemisen, koska sivusto jakaa joitain tekijänoikeuden suojaamia dokumentteja luvatta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.