Musiikin luvattomasta nettijakelusta 30 euron korvaukset

Kaarlo Räihä
29. lokakuuta, 2010 13:56

Tekijänoikeudella suojatun musiikin luvaton nettijakelu on käynnistänyt vuosien saatossa useita oikeustaisteluita, joissa määrätyt korvaussummat ovat korkeimmillaan nousseet jopa yli miljoonaan dollariin. Saksassa päädyttiin korvaussummien osalta kuitenkin toiseen ääripäähän, sillä kahden musiikkikappaleen luvattomasta jakelusta tuli laskua 30 euroa tekijänoikeuskorvausten muodossa.
Tapaus sai alkunsa vuonna 2006, jolloin teini-ikäinen poika jakeli isänsä tietokoneen ja laajakaistayhteyden avulla Rammsteinin Engel-kappaletta ja Marius Müller-Westernhagenin Dreh‘ dich nicht um -kappaletta. Paikalliset tekijänoikeusjärjestöt pääsivät pian jakajan jäljille, jonka jälkeen he veivät asian oikeuden käsiteltäväksi.
Tekijänoikeusjärjestöt vaativat korvaukseksi 300 euroa per luvattomasti jaettu kappale, mutta Hampurin oikeuslaitoksen mukaan sopivampi korvaussumma oli 15 euroa per kappale, koska kappaleet olivat jaossa vain vähän aikaa, jonka lisäksi ne olivat vanhempaa tuotantoa, jonka takia niitä ei todennäköisesti ladattu kovin useasti.
Jakelijan lisäksi tekijänoikeusjärjestöt halusivat korvauksia myös internet-liittymän omistajalta, mutta oikeuden mukaan isä ei ollut syyllistynyt mihinkään rikolliseen, koska hän ei ollut tietoinen poikansa suorittamista toimista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.