Chromen GPU-tuki viivästyy

Kaarlo Räihä
14. lokakuuta, 2010 20:24

Elokuun lopulla Chrome-selaimen kehittäjät ilmoittivat tukevansa Chromen tulevissa versioissa näytönohjaimen tarjoamaa laskentatehoa. Valitettavasti tuen lisääminen ei ole onnistunut odotetun aikataulun mukaisesti, vaan viimeisimmän suunnitelman mukaan uudet ominaisuudet nähdään lopullisessa muodossaan vasta Chromen 9-versiossa.
Koska Chromen 7-versiota ei ole julkaistu vielä vakaassa muodossa, tarkoittaa muutos ainakin 12 viikon odottelua tavalliselle surffaajalle, jos hän haluaa käyttää näytönohjaimen rautakiihdytystä vakaan Chromen kanssa.
Chromen 8-versio sisältää joitain näytönohjaimen avulla tapahtuvia operaatioita, mutta esim. videoiden purkaminen näytönohjaimen avulla ja CSS-tyylien piirtämiset nopeutuvat vasta 9-versiossa.
Aikataulumuutoksen myötä Mozilla-säätiön Firefox 4 -selain on todennäköisesti ensimmäinen vakaa selainjulkaisu, joka osaa hyödyntää näytönohjaimien ominaisuuksia sivustojen piirtämisessä. Tulevan Internet Explorerin 9-version tavoin näytönohjainta voidaan hyödyntää Firefox 4:ssä vain Windows Vista - ja Windows 7 -käyttöjärjestelmien kanssa, koska kiihdytys on toteutettu Direct2D-rajapinnan avulla.
Kuluttajille tarjottavan nopeamman surffailuelämyksen lisäksi näytönohjaimien hyödyntäminen selaimessa avaa uusia kehitysmahdollisuuksia esim. pelitaloille ja multimediapalveluita tarjoaville tahoille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.