OpenOffice.org jättää Oraclen ja nimeää itsensä LibreOfficeksi

Manu Pitkänen
29. syyskuuta, 2010 9:04

Tämän viikon tiistaina suositun OpenOffice.org-toimisto-ohjelmistopaketin (OOo) taustalla toimiva yhteisö tiedotti, että se on perustanut uuden The Document Foundation -säätiön, joka tästä eteen päin vastaa ohjelmiston kehittämisestä. Tämä tarkoittanee samalla sitä, että Oracle lopettaa ohjelmistopaketin kehittämisen. Oracle sai ohjelmiston kehitysvastuun tämän vuoden alussa ostettuaan aiemmin OOo:ta kehittäneen Sun Microsystemsin.
Samaan hengenvetoon uusi The Document Foundation -säätiö tiedotti julkaisevansa OOo:n lähdekoodin tästä päivästä lähtien LibreOffice-nimellä, koska Oracle omistaa OOo-tavaramerkin. Ohjelman kehittämisvastuussa ei ole lakiteknistä ongelmaa, sillä OOo on ollut avoimen lähdekoodin projekti. Uuden säätiön taustalla toimivat Red Hat, Novell, Google (Android) ja Canonical. Lisäksi mukana ovat monet hallinnot, kuten Saksa, Italia, Brasilia ja Ranska. Myös Oraclea on pyydetty säätiön toimintaan mukaan ja lahjoittamaan OOo-tavaramerkin ja -brändin.
Päätöksen taustalla olevista tekijöistä ei ole vuotanut tietoja. Päätös uuden säätiön ja LibreOffice-tavaramerkin perustamisesta syntyivät kuitenkin muutama viikko sen jälkeen kun Oracle ilmoitti lopettavansa avoimen lähdekoodin OpenSolaris-projektin.
Uuden säätiön verkkosivut ovat osoitteessa www.documentfoundation.org.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.