DMCA:ta löysättiin - Jailbreakit ovat nyt laillisia

Kaarlo Räihä
26. heinäkuuta, 2010 21:31

Yhdysvalloissa tapahtui tänään yllättävä käänne, kun maassa voimassa olevaa DMCA-lainsäädäntöä löysennettiin useilla muutoksilla.
Monille matkapuhelinten käyttäjille tärkein uudistus oli jailbreak-muokkausten laillistaminen, jonka myötä Yhdysvalloissa asuvat kuluttajat voivat jatkossa muokata matkapuhelimiensa ohjelmistoja haluamallaan tavalla. Kuluttajat voivat siis asentaa esim. iPhone-puhelimiin epävirallisen firmwaren, jonka avulla he voivat ajaa puhelimissaan mitä tahansa ohjelmia, eikä heitä voida tästä enää rangaista DMCA-lakien perusteella.
Lisäksi myös puhelimissa mahdollisesti olevat operaattorilukitukset saa jatkossa kiertää ilman oikeuskäsittelyn pelkoa.
Puhelinten lisäksi muutoksi tapahtui tietokonepelien ja DVD-rippauksen kohdalla. Jatkossa konsoli- ja tietokonepelien mahdolliset kopiointisuojaukset saa ohittaa, jos tarkoituksena on esim. tutkia, testata tai korjata kyseistä peliä tai siinä käytettävää kopiointisuojausta.
DVD-rippaus on puolestaan jatkossa laillista niissä tilanteissa, joissa kopioitua videomateriaalia käytetään dokumentin tekemiseen tai ei-kaupallisen videon luomiseen. Yhdysvalloissa vaikuttavat kuluttajat voivat siis jatkossa lisätä lyhyitä pätkiä DVD-elokuvista esim. omiin YouTube-videoihinsa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.