KKO lätkäisi huimat rangaistukset tiedostonjaosta

Jari Ketola
30. kesäkuuta, 2010 11:50

Korkein oikeus (KKO) on katsonut Finreactor-tiedostojenjakoverkon ylläpitäjien syyllistyneen tekijänoikeusrikkomukseen ja olevan velvollisia maksamaan tekijänoikeuden loukkausten perusteella hyvitystä Teosto ry:lle sekä 52 muulle asianomistajalle. Käräjäoikeus ja hovioikeus olivat aikaisemmin olleet samalla kannalla. Korvaussummat nousevat yhteensä yli 650 tuhanteen euroon.
Finreactor-juttu käynnistyi jouluna 2004 Keskusrikospoliisin suoritettua kotietsintöjä eri puolella Suomea. Ensimmäiset käräjäoikeuksien tuomiot jutussa saatiin kesällä 2006, ja hovioikeuden tuomio kesällä 2008.
Verkon ylläpitäjät vaativat syytteiden hylkäämistä mm. sen nojalla, etteivät he olleet pitäneet yksittäisiä tiedostoja hallussaan eivätkä osallistuneet niiden jakamis- ja kopiointitapahtumiin. KKO kuitenkin katsoi verkon toiminnan olleen suunnitelmallista ja perustuneen selkeään työnjakoon, ja katsoi siis ylläpitäjien syyllistyneen tekijänoikeusrikkomukseen.
Korkein oikeus korotti ylläpitäjien maksettavia hyvityksiä hovioikeuden päätöksestä. KKO:sta muutosta hakeneille asianomaisille kertyy yli 420 000 euron hyvitykset, minkä lisäksi ylläpitäjien maksettaviksi jäivät yhteensä noin 260 000 euron määräiset hyvitykset hovioikeuden tuomioon tyytyneille asianomistajille. KKO piti lisäksi ennallaan tuomion, jossa Finreactor-palveluun Torrent-tiedoston ladannut käyttäjä tuomittiin 30 euron päiväsakkoihin.
Perusteluissaan Korkein oikeus on lähtenyt suuren maailman vahingonkorvauslinjalle:

Tässä tapauksessa tekijänoikeuksia loukkaava toiminta on ollut laajaa, ja se on pyritty kohdistamaan käyttäjien haluamiin teoksiin, mikä on ollut omiaan aiheuttamaan merkittävää vahinkoa tekijänoikeuksien haltijoille. Suuri osa teoksista on luvattoman jakelun ja kopioimisen jälkeen päätynyt oletettavasti verkon käyttäjäkunnan käyttöön, minkä vuoksi teosten luvaton käyttö on vähentänyt niiden kappaleiden menekkiä laillisessa kaupassa. Tämä ja myös seuraamusjärjestelmän tehokkuus edellyttävät, että hyvitys on määrältään tuntuva.

Ylläpitäjiä edustaneen Turre Legalin Herkko Hietanen toteaa blogikirjoituksessaan KKO:n linjauksesta:
Korkein oikeus on melkoisesti poikennut laista jossa puhutaan kohtuullisesta hyvitysmaksusta ja on luomassa doktriinia jossa kohtuulliset hyvitysmaksut ovat nyt siis “tuntuvat hyvitykset”.

Ilmeisesti Korkein oikeus on nimenomaan katsonut tehtäväkseen ajaa tekijänoikeusjärjestöjen etua huimilla korvaussumilla pelottelemalla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.