The Hurt Locker -haasteita ainakin 5 000 lataajalle

Kaarlo Räihä
30. toukokuuta, 2010 22:39

Pari viikkoa sitten The Hurt Locker -elokuvan tuottaneen Voltage Pictures -studion ja tekijänoikeuksia puolustavan US Copyright Group -yrityksen arveltiin pian haastavan luvattomia lataajia oikeuteen, ja näin on myös käynyt, kun Yhdysvalloissa haastettiin tällä viikolla 5 000 ihmistä oikeuteen Hurt Lockerin luvattomasta nettijakelusta.
Oikeudelle jätettyjen papereiden mukaan Hurt Lockerin luvaton nettijakelu aiheuttaa studiolle valtaisat taloudelliset menetykset, jonka takia oikeuden pitää estää elokuvan luvaton nettilevitys. Voltage Pictures haluaa oikeudelta päätöksen, joka pakottaisi Hurt Lockerin luvatta ladanneet tahot poistamaan elokuvan tietokoneeltaan ja muilta elektronisilta laitteilta, jonne elokuva on kopioitu. Lisäksi tuomituilta halutaan taloudellisia korvauksia, joiden suuruutta ei kuitenkaan paljastettu.
Haasteet ovat nimettömiä ja koskevat tiettyjä BitTorrent-ohjelmaa käyttäneitä henkilöitä, jotka ovat studion mukaan sekä ladanneet että jakaneet elokuvaa luvatta. Koska studiolla on hallussaan ainoastaan näiden henkilöiden IP-osoitteet, pitää oikeuden antaa aluksi tiedonluovutusmääräys lataajien internet-operaattoreille, jotta luvattomien lataajien henkilöllisyydet saadaan selville.
Jos studio saa näitä tietoja haltuunsa, on se valmis sopimaan asian jokaisen lataajan kanssa oikeuden ulkopuolella. Yksittäinen lataaja voi siis painaa asian villaisella, kunhan hän suostuu maksamaan elokuvastudiolle tietyn korvaussumman, joka oli US Copyright Groupin aiemmassa Far Cry -jutussa 1 500 dollaria.
Kuluttajien oikeuksia ja sananvapautta Yhdysvalloissa puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation) ei pidä studion toimintaa järkevänä, vaan tekijänoikeuden avulla elantonsa ansaitsevien tahojen pitäisi järjestön mielestä kehittää uusia liiketoimintamalleja oikeustaistelujen käynnistämiseen sijaan.
EFF:in mukaan nimettömät massahaasteet aiheuttavat ongelmia mm. internet-operaattoreille suuren työmäärän takia, jonka lisäksi haasteita saavat todennäköisesti myös syyttömät henkilöt, johtuen tunnistustekniikoiden virhealttiudesta ja internet-yhteyksien luvattomista käyttöhetkistä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.