Nero syyttää MPEG-LA:ta monopoliaseman väärinkäytöstä

Kaarlo Räihä
25. toukokuuta, 2010 15:48

MPEG-2-, MPEG-4- ja AVC/H.264-standardien patenttiasioista vastaava MPEG-LA ei ole kaikkien tahojen mieleen, sillä yritys on mm. kertonut Theora- ja VP8-koodekkien rikkovan heidän patenttejaan, mutta yritys ei ole koskaan kertonut mistä patenteista on kyse. Nyt yrityksen toimintaan on lopullisesti kypsynyt Nero-poltto-ohjelmasta parhaiten tunnettu Nero AG, joka on haastanut MPEG-LA:n oikeuteen.
Neron mukaan MPEG-LA:n toiminta ei ole kartellilakien mukaista, vaan MPEG-LA:n saama patenttivalta on korruptoinut koko yrityksen. Neron jättämän syytenivaskan perusteella MPEG-LA on rikkonut lupauksiaan useaan kertaan ja väärinkäytösten avulla MPEG-LA on vahvistanut asemiaan sekä saavuttanut koodekkimarkkinoilla monopoliaseman.
MPEG-LA lupasi vuosia sitten, että yritys käyttää vain ulkopuolisia asiantuntijoita, kun se valitsee ne MPEG-2-patentit, joita yritys ottaa lisensoitavaksi. Neron mukaan näin ei kuitenkaan toimittu, vaan MPEG-LA:n perustajat valitsivat lisensoitavat patentit, ja myöhemmin patenttimäärää kasvatettiin, jotta MPEG-2:n jo vanhentuneet patentit saataisiin korvattua uusilla patenteilla, joilla asiakkaita voitaisiin jälleen rahastaa.
Vastaavaa toimintaa on tapahtunut MPEG-4:n ja AVC/H.264:n kohdalla, joista molempiin MPEG-LA lisensoi nykyään yli tuhatta patenttia.
Neroa hiertävät myös MPEG-LA:n lisensointiehdot, jotka eivät ole reiluja. Esimerkiksi MPEG-2-lisenssien hinnoittelu on vaihdellut eri yritysten välillä, jonka lisäksi MPEG-LA ei ole laskenut hintoja tarpeeksi, vaikka tekniikka on kehittynyt ja samalla osa patenteista on vanhentunut. Myös MPEG-LA:n rahojen käyttäminen on ollut hyvin leväperäistä, ja yrityksen työntekijöille on mm. ostettu urheiluautoja ja kalliita asuntoja.
Neron syytösten mukaan MPEG-LA:n markkinaosuus on 100 prosentin luokkaa, koska kaikki videota käsittelevät laitteet ja ohjelmistot tarvitsevat MPEG-LA:n patentteja, jonka takia yrityksen toimintaan on puututtava.
MPEG-LA:n ja Neron välit tulehtuivat pahasti vuonna 2008, kun MPEG-LA yllättäen ilmoitti, että myös ohjelmien kokeiluversioista pitää maksaa lisenstointimaksut. Aiemmin MPEG-LA oli ilmoittanut, ettei ohjelmien kokeiluversioista tarvitse maksaa lisensointimaksut, joten Nero oli jaellut ohjelmiensa kokeiluversioiden mukana mm. MPEG-2- ja AVC/H.264-koodekkeja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.