RIAA ja IAPC julkaisivat TOP-6-listan tekijänoikeuksia rikkovista sivustoista

Kaarlo Räihä
20. toukokuuta, 2010 13:01

Musiikkiteollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava Recording Industry Association of America (RIAA) on jälleen lobbaamassa kovempia tekijänoikeuskäytäntöjä, ja tämän vuoksi järjestö on julkaissut yhdessä tekijänoikeuksia puolustavan International Anti-Piracy Caucusin (IAPC) kanssa kaksi listaa, joista löytyvät vähiten tekijänoikeuksia kunnioittavat maat ja internet-sivustot.
RIAA:n ja IAPC:in mukaan huonoten tekijänoikeuksia turvataan Kiinassa, Venäjällä, Meksikossa, Kanadassa ja Espanjassa. Samat maat ovat olleet aiemminkin useilla vastaavilla listoilla, joten kyseisissä maissa tekijänoikeusasiat eivät näytä muuttavan tarpeeksi.
Internet-sivustojen osalta listalta löytyvät Kiinan suosituin hakukone Baidu, Kanadassa torren-tiedostoja indeksoiva isoHunt, Ukrainassa edullista musiikkia myyvä mp3fiesta, tiedostonjakopalvelu RapidShare, Luxemburgissa toimiva RMX4U.com ja Ruotsin oma kruununjalokivi eli The Pirate Bay.
Virallisen tiedotteen mukaan eniten vahinkoa näistä sivustoista aiheuttaa Baidu, jonka avulla tehdään arvioiden mukaan puolet Kiinassa tapahtuvista luvattomista musiikkilatauksista. Tekijänoikeusjärjestöjen kovasta painostuksesta huolimatta Baidu ei ole muuttanut toimintaansa, ja myös oikeudenkäynnit hakupalvelua vastaan ovat osoittautuneet tehottomiksi.
Tekijänoikeusjärjestöjen mukaan Yhdysvallat on kärsinyt muiden maiden huonoista tekijänoikeussäädöksistä, ja tähän epäkohtaan on saatava muutos välittömästi.
Alla kuva paikalla olleista virkamiehistä ja isoHunt-sivustosta, jonka hakuominaisuuksia esiteltiin "Iron man 2" -hakusanojen avulla

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.